Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Scholen hebben ruimte nodig om de lopende initiatieven met betrekking tot burgerschapsonderwijs verder te ontwikkelen. Op die manier kunnen scholen, via de burgerschapsagenda van het mbo en het ministerie van Onderwijs, extra inzetten op onder andere de professionalisering van burgerschapsdocenten en onderwijsteams. Dit schrijft de MBO Raad in een brief aan de Vaste Kamercommissie OCW. 

Mbo-scholen voldoen aan de wettelijke verplichtingen van burgerschapsonderwijs, constateerden de Onderwijsinspectie en KBA Nijmegen – Research Nederland in recente onderzoeksrapporten. Tegelijk stellen de onderzoekers dat de aanpak van het onderwijs meer planmatig zou kunnen. Het is aan de scholen om op basis van hun eigen visie op burgerschapsvorming een passende vertaalslag te maken voor hun studenten. 
 
Voor de ontwikkeling van deze vertaalslag hebben scholen ruimte nodig, volgens de MBO Raad. Samen met het ministerie van Onderwijs wil de MBO Raad inzetten op ondersteuning van scholen en docenten hierin door professionalisering van burgerschapsdocenten en onderwijsteams.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids