Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

Praktijkgericht leren is de beste aanpak voor jongeren zonder werk of diploma. Dat blijkt uit onderzoek van het Verweij Jonker Instituut dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almere. De jongeren zouden ook meer persoonlijke begeleiding nodig hebben. Dat meldt Omroep Flevoland.

Voor het grootste deel van de groep jonge Almeerders zonder werk en diploma ontbreekt een persoonlijke coach, waardoor ze sneller uitvallen als ze weer een opleiding beginnen of een baan vinden. Veel van de jongeren die uitvallen, verdwijnen uit het beeld van de gemeente omdat niemand zich voor hen verantwoordelijk zou voelen. Ook zou er bij de gemeente Almere te weinig deskundigheid zijn over deze groep.

Praktijkgericht leren is volgens het onderzoek de beste aanpak voor de jongeren. Zo zouden ze sneller aan het werk komen met deelcertificaten, omdat ze daarmee sneller zelfstandig worden dan wanneer ze een algemene opleiding volgen.

Het Verweij Jonker Instituut onderzocht wat ervoor nodig is om te zorgen dat jongeren tussen de 23 en 27 jaar zonder startkwalificatie alsnog hun kwalificatie halen of een betaalde baan krijgen. Binnen het onderzoek is gekeken naar wat er al bekend is over deze groep jongeren, hoe het huidige aanbod aan begeleiding eruit ziet vinnen de gemeente Almere en wat er beter kan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids