Week 5: Speeddaten met studenten, nieuwe PABO/HALO en coronapandemie

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Quinn (18) uit Assen volgt een waterstofopleiding

Quinn Lettinga (18) uit Assen is één van de eerste studenten met een specialisatie in de waterstof. Quinn doet de opleiding autotechniek aan het Drenthe College. Ook volgde hij een module waterstof.

Dinsdag: Horeca gaat speeddaten met studenten Horeca & Toerisme College

Horecabedrijven gaan woensdag speeddaten met talenten. In Utrecht staan er veel horecavacatures open. Daarom is het voor leerbedrijven van belang dat ze zich op de juiste wijze in de kijker spelen. Dat is precies wat de vertegenwoordigers van 70 horecabedrijven uit de regio Utrecht aanstaande woensdag gaan doen. Dit doen ze tijdens de jaarlijkse speeddate op het Horeca & Toerisme College in Nieuwegein

Woensdag: Haagse Hogeschool start in september met nieuwe opleiding PABO/HALO

Het lerarentekort loopt in de regio Den Haag alleen maar meer op. De vraag naar leraren die zowel voor de klas kunnen staan als bewegingsonderwijs kunnen geven loopt op. Daarom kunnen studenten aan De Haagse Hogeschool vanaf september 2023 een nieuwe geïntegreerde PABO/HALO-opleiding volgen. De studenten kunnen in 4,5 jaar een dubbele bevoegdheid halen waarmee ze zowel als groepsleerkracht en als leraar lichamelijke opvoeding aan de slag kunnen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Donderdag: Coronapandemie leidde tot ruim drie maanden leerachterstand

Kinderen hebben tijdens de coronaperiode een leerachterstand van drie maanden opgelopen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Er is voor het onderzoek ook naar studies in Nederland gekeken. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Human Behavior staat een artikel over dit onderzoek.

Vrijdag: Leerlingenvervoerder Noot en gemeente Noordwijk verlengen samenwerking

Leerlingenvervoerder en Noot Personenvervoer gaan nog 2 jaar langer samenwerken. Er is een verbeterplan opgesteld door het vervoersbedrijf en er komen op dit moment maar weinig klachten binnen van ouders die voor hun kind gebruikmaken van leerlingenvervoer. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk