Wet waarmee opvang ongevaccineerde kinderen kan weigeren gaat niet door

Een voorstel om kinderopvangorganisaties  de mogelijkheid te geven om kinderen te weigeren die niet gevaccineerd zijn tegen ziektes als polio, de bof en rode hond lijkt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Met dit voorstel zou je namelijk ook medewerkers kunnen weren die niet zijn ingeënt tegen corona. Dat meldt de NOS.

Op 18 februari 2020 stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een initiatiefwet van D66. De wet was bedoeld om ouders te laten kiezen voor kinderopvang waar alleen kinderen naartoe zouden gaan die de prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma hadden gehad. 

Covid-vaccinatie 

In het debat van gisterenavond wezen minister Van Gennip en staatssecretaris Van Ooijen erop dat covid-vaccinatie inmiddels ook is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De initiatiefwet kan onbedoeld juridische gevolgen hebben voor volwassenen die in de kinderopvang werken. Dan zou er voor hen een covid-vaccinatieplicht gelden en die bestaat in Nederland helemaal niet.

Geen meerderheid meer

Er wordt op 10 mei verder over het voorstel gestemd, maar de kans is groot dat er dan geen meerderheid meer is. PVV, GroenLinks en PvdA denken er nu namelijk over on hun steun in te trekken. 

Tweede Kamerlid Van Meenen (D66), die het voorstel verdedigde in de Eerste Kamer, was onaangenaam verrast toen het debat de andere kant opging. Hij zegt dat het er vooral om gaat dat ouders de juiste keuze maken voor een kinderopvangplek. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk