OERRR organiseert SamenSpeeldagen voor kinderen met een beperking
Samen spelen en de natuur ontdekken is voor kinderen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Dat moet anders, vindt OERRR. Daarom organiseert het jeugdprogramma van Natuurmonumenten op 23 en 26 september de SamenSpeeldagen. Dit meldt Natuurmonumenten.
OERRR vindt het belangrijk dat álle kinderen in Nederland onvergetelijke momenten beleven in de natuur. De afgelopen jaren zijn, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, al veel wandelroutes en speelnatuur toegankelijk gemaakt. Kinderen met een beperking kunnen hier samen met andere kinderen spelen: hutten bouwen, met water spelen en avonturen beleven. Om deze droom kracht bij te zetten, tekende OERRR het SamenSpeelAkkoord.
 

SamenSpeeldagen

Vorig jaar bedacht OERRR met de Speeltuinbende het SamenSpeelspel voor de Week van de Toegankelijkheid. Het bleek een schot in de roos! Daarom organiseert OERRR het spel opnieuw tijdens de SamenSpeeldagen. Kinderen met en zonder handicap spelen daarbij samen onder begeleiding van een boswachter. In verschillende opdrachten ervaren ze hoe het is om niet te kunnen zien of horen. Wat kun je met je andere zintuigen? En hoe kun je toch met water spelen, hutten bouwen en over bospaden sjezen als je in een rolstoel zit? De kinderen gaan met elkaar de uitdaging aan en worden zo echte samenspeelkampioenen. Ook ontdekken ze dat iedereen kan spelen in de natuur.
 

Moddertafel Tiengemeten

In de grootste Speelnatuur op natuureiland Tiengemeten, waar echte waterratjes en modderfans hun hart kunnen ophalen, wordt de SamenSpeeldag extra feestelijk. De Speelnatuur krijgt daar namelijk een speciaal voor OERRR ontworpen moddertafel. Deze moddertafel zorgt ervoor dat ook kinderen vanuit een rolstoel lekker met modder kunnen spelen. Deze rolstoeltoegankelijke moddertafel wordt op zaterdag 26 september op originele wijze onthuld door wethouder Paul Boogaard van de gemeente Hoeksche Waard. Meer informatie vind je hier.
 

Positieve effecten van natuur

Vrij kunnen spelen in de natuur met veel avontuurlijke uitdagingen, is bewezen fysiek en mentaal gezond voor kinderen. Natuur biedt kinderen niet alleen buitenlucht, maar helpt ze de verbinding met hun omgeving te maken, stimuleert hun creativiteit en helpt mentale barrières en angsten te overwinnen. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen. De patronen in bomen, bladeren, open ruimtes werken rustgevend op het menselijke brein. Kinderen worden, net als volwassenen, kalm van natuur. Regelmatig ervaren en ontdekken van de natuur stimuleert het mentale en fysieke welzijn van kinderen en ondersteunt de regulatie van hun immuunsysteem, zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen. Lekker rommelen en vies worden tijdens het spelen heeft een functie. Natuur prikkelt ook de nieuwsgierigheid.
 

Kinderen die veel tijd doorbrengen in de natuur, profiteren daarvan als volwassene

OERRR heeft de wetenschappelijke kennis over de positieve effecten van natuur op kinderen door hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg van de Rijks Universiteit Groningen laten samenvatten. “Als een kind meer tijd in de natuur doorbrengt, dan vergroot dat zijn of haar kansen op welzijn als kind en later als volwassene”, legt professor Van den Berg uit. “Kinderen die wel veel in de natuur spelen bewegen soepeler, ontwikkelen zich beter, slapen beter, houden hun concentratie langer vast en zijn minder vaak ziek. En dat sámen spelen goed is voor de ontwikkeling van kinderen, is algemeen bekend.” Lees hier het hele whitepaper Geef kinderen de natuur (terug). 
 

Locaties SamenSpeeldagen 

Op 23 en 26 september organiseert OERRR op vier locaties in het land speciale SamenSpeeldagen. Kom je ook? Kijk dan op OERRR.nl/samenspelen voor meer informatie.
 
Door: Nationale Onderwijsgids