Normal_vaccineren_inenten_baby

De GGD in Utrecht maakt zich zorgen om het aantal baby’s en kinderen dat wordt gevaccineerd. Onder meer in Woerden, Montfoort, Oudewater, De Ronde Venen en de gemeente Utrecht, krijgen steeds minder kinderen een vaccinatie. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Zo werd in Montfoort 87,3 procent van de baby’s ingeënt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en 88 procent tegen bof, mazelen en rodehond. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een graad van 95 procent.
 
Inmiddels heeft de GGD Utrecht een actieplan opgesteld om te achterhalen waar de daling in de vaccinatiegraad vandaan komt. Zijn het echt de inwoners van de Bijbelgordel of gaat het hier om hoogopgeleiden die op basis van eigen onderzoek tot de conclusie zijn gekomen dat vaccinaties schadelijk zijn voor hun kinderen? De GGD gaat hierover met ouders in gesprek, zet extra voorlichting in via de website en geeft ouders de optie om te kiezen voor een extra consult.
 
De Utrechtse partijen VVD, D66 en PvdA vinden dat de gemeente ook een belangrijke rol speelt in het ophogen van de vaccinatiegraad. Een vaccinatiealliantie kan hierbij helpen.
 

Vaccinatie en kinderopvang

Kinderen onder de 14 maanden kunnen nog niet worden ingeënt tegen BMR (bof, mazelen en rode hond) en zijn daardoor als baby extra vatbaar voor besmetting. Omdat nu een toenemend aantal ouders hun kind niet laat inenten, gaan er naar verhouding meer kinderen naar de kinderopvang die niet ingeënt zijn, waardoor de kans op besmetting groter wordt. 
 
Een vaccinatieplicht vanuit de overheid is nog niet aan de orde. Ook kan een niet-gevaccineerd kind niet geweigerd worden door een kinderopvang. Wel pleit onder andere belangvereniging voor ouders BOinK ervoor om als crèche transparant te zijn over het aantal opgevangen kinderen dat niet gevaccineerd is. Op die manier kunnen ouders zelf kiezen of ze hun kind naar de betreffende opvanglocatie sturen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids