Normal_syringe-1974677__340

Oudervereniging BOinK wil dat ouders verplicht worden bij een kinderdagverblijf te melden als hun kind niet is ingeënt en dat deze informatie ook met andere ouders gedeeld kan worden. De meeste kinderdagverblijven staan hier positief tegenover, blijkt uit navraag van de Stentor. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In Nederland laten tegenwoordig minder ouders hun kinderen inenten dan vroeger. Daarmee is de kans op besmetting zoals bij bijvoorbeeld mazelen groter geworden. Oudervereniging BOinK wil daarom dat ouders verplicht worden bij een kinderdagverblijf te melden als hun kind niet is ingeënt en dat deze informatie ook met andere ouders gedeeld kan worden. Nu brengen ouders mogelijk andere kinderen in gevaar als ze hun niet-ingeënte kind naar de opvang brengen. Niet-inenten is een keuze, vindt voorzitter Gjalt Jellesma, maar dan moeten ouders ook een keuze hebben om kinderdagverblijven met niet-ingeënte kinderen te mijden.

BOinK pleit ervoor dat ouders met een vaccinatiekaart moeten bewijzen dat hun kind is ingeënt. Soms zeggen ouders dat hun kind is ingeënt terwijl dit niet zo is, aldus Jellesma. Meerdere grote opvangorganisaties in het oosten van het land zien daarom een bewijs van vaccinatie wel zitten. Een antroposofische opvang heeft echter wel bezwaar, en vindt een vaccinatiekaart als bewijs “verre van integer”.

In 2016 vond een Kamermeerderheid dat kinderopvangbedrijven verplicht moesten openbaren hoeveel procent van de kinderen is gevaccineerd. De huidige staatssecretaris Paul Blokhuis ziet echter niets in de meldplicht. Jellesma is echter bang voor een uitbraak, nu de vaccinatiegraad dalende is. “Anders moet straks een vaccinatieverplichting het oplossen, zoals in het buitenland.’’

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids