Normal_gezin_moeder_vader_kind_familie

In 2017 verhuisden veel gezinnen met jonge kinderen tussen de 0 en de 5 jaar van de grote stad naar een kleinere gemeente. Vooral in Amsterdam is het vertrekoverschot opmerkelijk. Dit blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname van jonge kinderen heeft op termijn gevolgen voor de kinderopvang en het onderwijs. Dit meldt VOS/ABB.

Van de vier grootste steden kent Amsterdam het grootste vertrekoverschot in 2017. Gezinnen met in totaal 4262 jonge kinderen gingen daar weg, terwijl er gezinnen met in totaal 879 jonge kinderen bij kwamen. Rotterdam zag gezinnen met in totaal 2195 jonge kinderen vertrekken, terwijl er zich toen gezinnen met in totaal 1193 kinderen vestigden. Utrecht kampte met een vertrekoverschot van 1042 jonge kinderen. In Den Haag gingen gezinnen met in totaal 1746 jonge kinderen weg, terwijl er gezinnen met 1000 jonge kinderen heen verhuisden.
 
Rondom de grote steden nam het aantal jonge kinderen juist toe, zoals in Aalsmeer, Pijnacker-Nootdorp, De Bilt en Bunnik.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids