Normal_kind44_opvang35_school534

Volgens Kindcentra 2020 wil het kabinet een fusie van kinderopvang en onderwijs niet serieus onderzoeken. Een aangekondigde taskforce die het kabinet na de zomer inricht kijkt namelijk naar de inhoud van de samenwerking en niet naar een nieuwe organisatievorm. Kindcentra 2020 stelt dat een kindcentrum waarin kinderopvang en onderwijs samengaan veel oplevert en niets extra kost. Dat meldt Kindcentra 2020.

Op 24 juni stuurde minister Asscher van Sociale Zaken een brief aan de Tweede Kamer over het samengaan van onderwijs en kinderopvang. Hierin meldde de minister dat dit kabinet de beslissing over het fuseren van kinderopvang en onderwijs doorschuift naar het volgende kabinet, omdat het duur, onnodig en juridisch vrijwel onmogelijk is. De kopgroep wethouders voor kindcentra vindt de brief van de minister en staatssecretaris teleurstellend. “Het doet de belangen van kinderen en hun ouders tekort, doordat de verbetering van voorzieningen voor jonge kinderen opnieuw vooruit wordt geschoven”, zeggen de wethouders voor kindcentra.

Kindcentra 2020 stelt dat vergaande vormen van samenwerking efficiënt blijken en kosteneffectief waardoor met dezelfde middelen beter voorzieningen mogelijk zijn. Wel is het nodig dat een kindcentrum als wettelijke organisatievorm ingesteld worden. Scholen en kinderdagverblijven lopen namelijk nu tegen fiscale en juridische problemen aan die met de huidige wetgeving onoplosbaar blijken. 

© Nationale Onderwijsgids