Normal_13824474920098_1

(Novum) - Steeds meer kinderopvangbedrijven en peuterspeelzalen moeten hun deuren sluiten vanwege de bezuinigingen. Vorig kwartaal gingen meer dan vierhonderd bedrijven dicht, tweemaal zo veel als in het derde kwartaal van 2012. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vijf jaar geleden is het aantal sluitingen zelfs verzevenvoudigd. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK), opgevraagd door Novum Nieuws.

Het grote aantal opheffingen in het derde kwartaal is zeker geen uitschieter. Ook in de andere maanden van dit jaar gingen veel meer bedrijven in de kinderopvang dicht. Tot eind september werden meer dan duizend bedrijven opgeheven, ruim zeventig procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Vergeleken met de eerste drie kwartalen van 2009 ligt het aantal sluitingen dit jaar bijna zes keer hoger.

Het merendeel van die sluitingen vond overigens vrijwillig plaats. Slechts dertien van de vierhonderd bedrijven gingen vorig kwartaal dicht door een faillissement, vier minder dan in 2012. Over de eerste negen maanden sloten negentig ondernemers hun bedrijf omdat ze op de fles gingen. Vorig jaar waren dat er nog geen veertig. Eind september waren nog bijna zestienduizend bedrijven actief in de branche.

Brancheorganisatie Kinderopvang noemt het groeiende aantal opheffingen 'geen verrassing'. "Door de bezuinigingen van de afgelopen jaren loopt de vraag naar kinderopvang terug", licht een woordvoerder toe. "Dat leidt logischerwijs tot sluiting van bedrijven." Wel vallen de KvK-cijfers doorgaans iets hoger uit dan die van het Centraal Bureau voor de Statistiek, meent ze.

Dat veel ondernemers in de kinderopvang er eigenhandig voor kiezen om hun bedrijf op te heffen, herkent de zegsvrouw. "Dergelijke geluiden horen wij ook bij onze leden", zegt ze. "Ondernemers besluiten er zelf maar mee te stoppen omdat de vooruitzichten negatief zijn."

De kinderopvang gaat de laatste jaren gebukt onder forse bezuinigingen, zo bleek maandag eens te meer uit een reportage van branchevereniging. In twee jaar tijd is het aantal kinderen dat naar de professionele opvang gaat met tachtigduizend afgenomen naar 660 duizend. Ook de groeiende werkloosheid bij jonge gezinnen draagt bij aan die daling.

Het teruglopende aantal kinderopvangbedrijven heeft ingrijpende gevolgen voor de werkgelegenheid in de sector. Vorig jaar verdwenen maar liefst achtduizend banen. Van de 89 duizend banen in de kinderopvang van begin dit jaar zijn er eind 2015 nog 75 duizend over, zo voorziet de branchevereniging.

Het kabinet wil vanaf volgend jaar honderd miljoen euro extra vrijmaken voor kinderopvang, zo maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) begin deze maand bekend. Vijftig miljoen wordt gebruikt als opvangtoeslag voor gezinnen met een inkomen van meer dan 105 duizend euro. Zij kwamen sinds begin dit jaar niet langer in aanmerking voor toeslag.

De andere vijftig miljoen is bestemd voor het verhogen van de toeslag voor middeninkomens. Voor het compenseren van gezinnen met een inkomen van minder dan 47 duizend euro was eerder al vijftig miljoen euro uitgetrokken. Toch is dat extra geld niet meer dan 'een mooi begin', vindt de brancheorganisatie.

"Het is zeker niet de redding van de sector", zo denkt de woordvoerder van de vereniging. "Er is de afgelopen jaren ongeveer een miljard euro bezuinigd op kinderopvang. Dan kan die honderd miljoen extra de schade van de laatste jaren natuurlijk niet dekken."

"We hebben altijd aangegeven dat je niet zo hard en snel kan bezuinigen na een periode waarin de branche zo sterk groeide", aldus de zegsvrouw. "De kinderopvang is de laatste jaren een hoop ouders kwijtgeraakt en het is de vraag of die nog weer terugkeren."