
Hogescholen roepen het nieuwe kabinet op om fors te investeren in het hbo. Volgens voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen, is dit hét moment: Nederland heeft dringend meer vakmensen nodig en hbo-instellingen staan klaar om te leveren. Dit meldt Vereniging Hogescholen.
Met gerichte investeringen komen er meer professionals op de werkvloer, sluiten opleidingen beter aan op de praktijk en groeit de regionale economie. Hbo’ers spelen een sleutelrol in de zorg, techniek, defensie, energietransitie en klimaatopgaven.
Innovatievragen uit de praktijk
Praktijkgericht onderzoek van hogescholen draait om innovatievragen uit de beroepspraktijk. Vooral het mkb profiteert hiervan. Studenten leren met de nieuwste inzichten en brengen deze direct in de praktijk. Hogescholen vragen 250 miljoen euro per jaar om dit verder uit te bouwen.
Meer dan negen miljoen werkenden moeten hun kennis bijspijkeren. Hogescholen willen dit faciliteren en pleiten voor wettelijke erkenning van korte opleidingen via ‘microcredentials’, ofwel digitale certificaten. Ook vragen zij om ‘leven lang ontwikkelen’ wettelijk vast te leggen als kerntaak van het hbo.
Sterke regio’s door lokaal aanbod
Driekwart van de hbo-studenten blijft na afstuderen werken in de regio. Hogescholen willen daarom het regionale onderwijsaanbod versterken, via niet alleen bachelors en masters maar ook via associate degrees. Daarvoor is 195 miljoen euro per jaar nodig. Een stabiele bekostiging ernaast moet schommelingen in studentenaantallen opvangen.
Door geopolitieke spanningen is investeren in kennis- en cyberveiligheid cruciaal, aldus VH. Hogescholen willen voldoen aan strengere regels en tegelijk de veiligheid van studenten en personeel waarborgen. Zij vragen structureel 90 miljoen euro per jaar, en incidenteel extra budget om op niveau te komen.
Totale investering
De hogescholen vragen in totaal 535 miljoen euro per jaar. Deze investering is noodzakelijk om Nederland toekomstbestendig te maken. Het volledige verkiezingsmanifest is te vinden op de site van de Vereniging Hogescholen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky