Studenten Inholland Alkmaar bouwen aan robot die druk op de zorg verlicht

Studenten van de Hogeschool Inholland in Alkmaar bouwen al twee jaar aan robots die overbelaste zorgmedewerkers een handje kunnen helpen. Deze robot heeft ook al een naam: Isha. Isha moet patiënten thuis gaan helpen bij hun revalidatie. Dat meldt NH Nieuws.

Als je Isha ziet, dan doet ze een beetje denken aan een figuur uit Barbapapa. Isha moet ervoor gaan zorgen dat geriatrische (oudere) patiënten hun oefeningen thuis kunnen doen.

Zorgrobot 

Margo van Kemenade, associate lector Robotica bij Inholland, kwam met het idee voor een zorgrobot. “Tijdens een feestje sprak ik met een fysiotherapeut die baalde dat zijn oudere patiënten niet optimaal konden revalideren na bijvoorbeeld een beroerte. Maar juist als ze hun oefeningen doen, dan kunnen ze nog echt wat van hun leven maken.”

Relevante zorgoplossingen 

Studenten werken tijdens de hun opleiding in allerlei vormen aan relevante zorgoplossingen. Hogeschool Inholland werkt daarbij samen met de West-Friese zorgorganisatie Omring. De afgelopen twee jaar hebben veel studenten vanuit verschillende studierichtingen aan Isha gebouwd.

Student Elektrotechniek Damian Brandsen is een van hem. Hij is nog bezig om het gebruiksgemak van Isha te verbeteren en dat de robot ook op een accu werkt.

Isha 

Op de Alkmaarse hogeschool is Isha volledig gemaakt. De 3D-geprinte blauwe behuizing en alle techniek van de binnenkomt komt van de studenten aan de hogeschool. Dit zorgt ervoor dat de kosten van Isha niet de pan uitreizen. “Wij zijn een hogeschool en willen een bijdrage leveren aan het oplossen van actuele vraagstukken in de praktijk. Wat mij betreft kost Isha straks niet meer dan 6.000 euro”, aldus Van Kemenade.

Eenzaamheid onder ouderen 

De robot leert nu zelf wat pijn is en dat het deze emoties ook kan herkennen. Als alles goed verloopt, is Isha over drie jaar helemaal klaar. Van Kemenade heeft haar volgende project ook al bedacht, namelijk een robot maken tegen eenzaamheid. Met de studenten wil ze robotjes maken die de eenzaamheid onder oudere mensen kunnen verlichten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk