Studenten Windesheim werken aan eigen documentaire over Zwolle

Twaalf studenten van hogeschool Windesheim werken aan een documentaire over Zwolle: Momentum. In opdracht van AGENCY! onderzoeken zij actuele maatschappelijke vraagstukken én kijken zij vooruit naar de uitdagingen van morgen. Hun doel: een hoopvolle boodschap uitdragen. Dat meldt hogeschool Windesheim. 

 

De opnames gaan binnenkort van start; de première staat gepland voor september 2025. De documentaire komt tot stand via een zogenoemd emergent leerproces, waarbij studenten van de opleidingen Communicatie, Journalistiek en Global Project and Change Management (GPCM) samenwerken en onderzoek doen naar maatschappelijke thema’s. 

Persoonlijke verhalen van studenten en Blauwvingers 

Na een proces van ruim drie maanden, ligt er nu een rode draad voor het verhaal. Deze rode draad is verpakt in de ondertitel van de documentaire: Samen-leven in de stad. Momentum is de beweging die ontstaat wanneer mensen beseffen dat we samen verder kunnen komen, in een samenleving die juist steeds individualistischer lijkt te worden. Door persoonlijke verhalen van de studenten en inwoners van de stad wordt deze boodschap overgebracht.

In handen van studenten 

De documentaire wordt op verschillende locaties in Zwolle opgenomen, waaronder de Grote Markt en het openluchtzwembad. Alles - van concept tot uitvoering - ligt in handen van de studenten. In hun zelf samengestelde team, bestaande uit producenten, regisseurs, camera operators, licht- en geluidtechnici, werken zij volledig zelfstandig aan de productie.  

De draaidagen staan gepland op 30 mei, 7 juni, 23 juni en 24 juni. Benieuwd naar hoe Momentum tot stand komt? Kom gerust langs op een van de opnamedagen. Stuur voor meer informatie een e-mail naar momentum@windesheim.nl.

Open sessie 

Op donderdag 5 juni van 9.30 uur tot 12.00 uur organiseren de studenten een open sessie in de Stadkamer Centrum in Zwolle (Zeven Alleetjes 1a). De rode draad van de film ligt vast, maar er is altijd ruimte voor extra input. Tijdens deze ochtend gaan deelnemers via workshops in gesprek over het thema: ‘hoe ga je om je met een onzekere toekomst?’

Student Dièm Sopers deelt die ochtend zijn persoonlijke verhaal over zijn verblijf bij de Sahrawi in Zuidwest-Algerije: een inspirerend verhaal over dankbaarheid, veerkracht, verbondenheid en hoop. Wil je meedenken over zulke thema’s voor in de documentaire? Wees welkom en sluit aan. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar momentum@windesheim.nl.

Let op: de sessie wordt gefilmd voor de documentaire. Door aanwezig te zijn, wordt er toestemming verleend om mogelijk in beeld te komen.

Door: Nationale Onderwijsgids