Fontys Venlo vreest voor gevolgen van terugdringen internationale studenten

Fontys Hogeschool in Venlo maakt zich zorgen om het voornemen van de coalitiepartijen om de studiemigratie terug te dringen. Ongeveer 75 procent van de studenten daar komt niet uit Nederland. Het plan van PVV, BBB, NSC en VVD is om het aantal bachelorstudenten uit het buitenland in te dammen, behalve bij studies waar flinke personeelstekorten zijn. Dit meldt Omroep Venlo.

Op de Fontys in Venlo zitten bijna 3.500 studenten, waarvan de meerderheid uit het buitenland komt. Het inperken van studiemigratie kan dus flinke gevolgen hebben voor deze hogeschool, hoewel nog niet helemaal duidelijk is wat deze zullen zijn.

Onvoldoende studenten uit de regio zelf

De hbo-instelling richt zich bewust op buitenlandse studenten omdat de regio deze hard nodig heeft, legt directeur Wouter Josso uit. “Op dit moment zijn er onvoldoende studenten uit de regio zelf waardoor wij ook internationaal talent opleiden om aan de vraag te kunnen voldoen.” Josso heeft het hier over onder meer technici, verpleegkundig personeel of onderwijsprofessionals. Hij wil niet speculeren over de eventuele gevolgen, maar wil simpelweg benadrukken dat zijn school goede redenen heeft om internationale studenten op te leiden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky