Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Een buitenlandse student die in Nederland komt studeren, levert per saldo meer op voor de Nederlandse economie dan hij kost. Een buitenlandse student uit een Europees land levert Nederland 5 tot 17 duizend euro op, een student van buiten Europa zelfs 69 tot 94 duizend euro. Dit blijkt uit de vandaag verschenen publicatie van het Centraal Planbureau (CPB) ‘De economische effecten van internationalisering in het hoger onderwijs en het mbo’. Dit meldt CPB.

Dat studenten van buiten Europa de Nederlandse economie meer opleveren, komt doordat de overheid niet bijdraagt aan de opleidingskosten van deze studenten. Bovendien blijven ze na hun studie vaker in Nederland werken dan studenten uit Europa. Dit geldt vooral voor afgestudeerden in Natuurwetenschappen, Techniek en Onderwijs.
 
Internationalisering zorgt ervoor dat studenten uit een breder scala aan opleidingen kunnen kiezen en dat onderwijsinstellingen een grotere potentiële afzetmarkt hebben. Dit kan positieve effecten hebben, bijvoorbeeld als onderwijsinstellingen concurreren op kwaliteit, als Nederlandse studenten beter gaan presteren omdat ze zich kunnen optrekken aan goede buitenlandse studenten, en als studenten interculturele vaardigheden opdoen die van pas komen op de arbeidsmarkt. Maar het kan ook negatieve effecten hebben, bijvoorbeeld als er vanwege capaciteitsproblemen een numerus fixus moet worden ingevoerd, waardoor niet alle Nederlandse studenten de studie van hun eerste keuze kunnen volgen. Of als het niveau van de inkomende buitenlandse studenten lager is dan dat van Nederlandse studenten en Nederlandse studenten daardoor slechter gaan presteren. Ook kan  de druk op de woningmarkt toenemen. 
 
In 2017 volgden 76 duizend buitenlandse studenten een studie in Nederland. Hun aandeel varieert van zes procent aan hbo-bacheloropleidingen tot een kwart aan universitaire masteropleidingen. Van de buitenlandse studenten aan hbo- en wo-bacheloropleidingen komt ongeveer een vijfde van buiten Europa. Bij masteropleidingen vormen zij ongeveer een derde van de buitenlandse studenten. Veruit de meeste internationale studenten komen uit Duitsland.
 
Door: Nationale Onderwijsgids