Hogeschool Utrecht lanceert website 'Slachtoffers in de media'

De themawebsite slachtoffersindemedia.nl biedt mediaprofessionals vanaf vandaag 7 praktische handreikingen voor omgaan met slachtofferschap in de media. Doel van de website is meer bewustwording creëren over de impact van mediaberichtgeving op slachtoffers en nabestaanden. Op 22 januari 2024 vindt een interactieve reflectiebijeenkomst plaats. Dat meldt Fonds Slachtofferhulp. 

Voor het project Slachtoffers in de media werkt Fonds Slachtofferhulp samen met Hogeschool Utrecht. Afgelopen twaalf maanden hebben studenten en afgestudeerden van twee journalistieke opleidingen (bachelor en post-hbo) in een redactionele opzet gewerkt aan de 7 handreikingen.

Research 

De redacteuren spraken tijdens de research met meer dan 80 betrokkenen waaronder slachtoffers (van ongelukken, rampen en misdrijven), nabestaanden, verslaggevers en bureau-, beeld-, eind- en hoofdredacteuren. Daarnaast werkten ook slachtofferadvocaten, officieren van justitie, familierechercheurs, onderzoekers, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren mee aan het project.

Zeven handreikingen 

De 7 handreikingen, ontstaan vanuit de journalistieke beroepspraktijk, staan aan de basis van de website. Ineke Sybesma, directeur van Fonds Slachtofferhulp, benadrukt dat de website de inzichten op constructieve wijze presenteert:

“Gelukkig gaat er al veel goed. Journalisten gaan steeds bewuster om met slachtofferschap. Maar er zijn er ook gevallen waarbij berichtgeving in de media slachtoffers, betrokkenen of nabestaanden beschadigt. Vaak niemands bedoeling, maar wel het effect van berichtgeving. De handreikingen bieden uitkomst bij de dilemma’s die spelen.”

Journalistieke werkveld 

Naast Fonds Slachtofferhulp en de journalistieke opleidingen van Hogeschool Utrecht sluit ook het journalistieke werkveld aan bij het project. Gasthoofdredacteur Rennie Rijpma (Algemeen Dagblad), maakt deel uit van de redactie:

“Nu vertrouwen in de media vaker onderwerp van gesprek is, moeten wij ons realiseren dat we een belangrijke rol hebben bij het brengen van verhalen. Juist mensen in een kwetsbare positie moeten we met onze berichtgeving niet verder in de problemen brengen. Media in Nederland zijn machtig, dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee.”

Door: Nationale Onderwijsgids