Studenten in een onveilig studentenhuis durven met klachten niet naar huisbaas

Een student die in een onveilig studentenhuis woont durft lang niet altijd naar zijn huisbaas te stappen. De kapotte sloten of missende brandblussers worden vanwege het woningtekort sneller voor lief genomen. In een vragenlijst van NOSop3 geven honderden uitwonende studenten dat aan. De vragenlijst is ruim 2000 keer ingevuld. Dat meldt de NOS. 

Een derde van de studenten die de vragenlijst invulden zegt dat de verplichte brandblussers ontbreken. Rookmelders, verplicht sinds 1 juli, ontbreken bij ruim één op de tien. Honderden studenten hebben kapotte deuren, ramen of sloten.

Woningtekort 

Een derde van de studenten geeft aan niet naar de huisbaas te stappen omdat ze bang zijn dat ze anders geen woning meer hebben als ze klagen. Dat heeft te maken met het woningtekort. Dit jaar steeg dat tekort in de studentensteden tot bijna 27.000 studentenwoningen.

Huurteams 

In meerdere studentensteden zijn huurteams actief. Huurder kunnen daar terecht voor advies bij verschillende huurproblemen. 

Goed Verhuurderschap 

Om huurders beter te beschermen tegen wantoestanden werkt het kabinet aan de wet “Goed Verhuurderschap”.  Het is dan de bedoeling dat gemeenten door die wet meer mogelijkheden krijgen om in te grijpen als woningen niet in orde zijn. Op dit moment is er eerst nog een melding van de huurder nodig.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk