Team ZandZwiffer uitgeroepen tot 'Best Student Company of Europe 2022'

Lisa Schoenmaker, Ivo Appelman, Thijs Dessing en Robin Commandeur, studenten Technische Bedrijfskunde en Civiele Techniek van hogeschool Inholland Alkmaar, vormen samen studentenonderneming de ZandZwiffer. Tijdens het Gen_E festival in Tallinn zijn zij uitgeroepen tot Best Student Company of Europe 2022 en wonnen zij ook de prijs voor het team met de beste "Creative Problem Solving Skills". Dat meldt hogeschool Inholland Alkmaar. 

Donderdag 14 juli vond de Europese finale plaats van Studenten Startup programma’s uit heel Europa. Van de 21 deelnemers in de categorie University is de ZandZwiffer Best Student Company of Europe 2022 geworden. Ze wonnen deze prijs, tijdens het #Gen_E festival in Tallinn. Daarnaast wonnen zij ook de prijs voor het team met de beste “Creative Problem Solving Skills”. Deze Award werd uitgereikt door ministerie van Onderwijs en Onderzoek van Estland tijdens het #Gen_E festival, Europa’s grootste ondernemerschap event. Van concept tot realisatie, eenvoudig maar doordacht, met nadruk op gecreëerde waarde (financieel, sociaal en cultureel) in een bestaande markt en potentieel om op te schalen; dat waren de jury argumenten voor deze mooie prijzen.

ZandZwiffer 

66 teams (mbo en hbo) deden mee aan de jaarlijkse competitie van stichting Jong Ondernemen, twaalf bereikten de halve finale en vijf streden op 24 mei in het Beatrix Theather Utrecht voor de titel Student Company van het jaar. Daar bemachtigden de ZandZwiffer het ticket voor de Europese finale in Estland en werden Robin Commandeur (Civiele Techniek) en Lisa Schoenmaker, Thijs Dessing en Ivo Appelman (Technische Bedrijfskunde) dus Student Company van het Jaar in Nederland: “Wij hebben met de ZandZwiffer echt iets waardevols in handen. Een oplossing voor een belangrijk probleem in de bestratingswereld.”

De ZandZwiffer is een hulpmiddel voor stratenmakers, grondverzetbedrijven of doe-het-zelvers, dat het continu knielen, bukken en opstaan bij het vlakken van zand overbodig maakt. Ergonomisch verantwoord plus een grote besparing van kracht en tijd. Het idee kwam vanuit het grondverzetbedrijf van Lisa’s vader, H. Schoenmaker BV. Bij navraag onder de doelgroep bleek het concept een schot in de roos. “En dan begint het”, zegt Lisa. “Samen brainstormen, een ondernemingsplan opstellen, startkapitaal vergaren, aandeelhoudersvergaderingen beleggen. Maar ook een prototype ontwerpen en het product in de markt zetten en verkopen. Zo krijg je steeds meer inzicht in al die stappen van ondernemen.” 

Student company 

Het opzetten van een student company is onderdeel van de minor Innoveren & Ondernemen van de opleiding Technische Bedrijfskunde (TBK) in Alkmaar, waaraan alle opleidingen, binnen en buiten Hogeschool Inholland, kunnen deelnemen. “Door hun eigen onderneming op te starten werken studenten direct aan ondernemende vaardigheden”, zegt Nol Graas, coördinator minor Innoveren & Ondernemen bij Inholland Alkmaar. “Ongelooflijk leerzaam, want van plan tot product ontdekken ze dat dingen niet vanzelf gaan en ze leren daarop te anticiperen.” 

Verplicht gesteld 

Lisa: “Onze visie voor de ZandZwiffer is dat uiteindelijk geen enkele stratenmaker meer op zijn knieën hoeft te werken tijdens het vlakken van zand. Het liefst zien we een nieuwe norm, waarbij ons product sterk aangeraden of misschien zelfs verplicht gesteld wordt bij grote aanbestedingen. Die bewustwording creëren en dat goed in de markt zetten, daar draait het allemaal om.” 

Annemarie Hoffman, coördinator minor Innoveren & Ondernemen: “De ZandZwiffer-groep heeft buitengewoon zelfstandig geopereerd. Ze hebben hun stakeholders uitstekend gemanaged, hebben ons goed op de hoogte gehouden en ons ingezet wanneer dat nodig was. Ze zijn zeer professioneel, hebben alles prima op orde en ze staan voor elkaar. Wat een groot succes!” 

Door: Nationale Onderwijsgids