Vrouwen uit Rhenen vormen uitzondering op regel over betere prestaties HBO

Vrouwen die zijn opgegroeid in de Rhenen, vormen de uitzondering op de regel dat vrouwen het in ons land beter doen dan mannen in het hoger onderwijs  Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics. Volgens de onderzoekers is de Utrechtse gemeente de enige plek in Nederland waar minder vrouwen dan mannen een hbo- of wo-diploma halen. Dit meldt Trouw.

Het onderzoek laat zien dat bijna 32 procent van de vrouwen die halverwege de jaren tachtig in Rhenen is opgegroeid een hbo- of wo-diploma haalde, tegenover bijna 33 procent van de mannen. Volgens econoom en onderzoeksleider Bastian Ravesteijn lijkt dat verschil klein, maar is het opvallend in vergelijking met hoe vrouwen landelijk presteren. Gemiddeld genomen heeft 46 procent van de vrouwen rond de dertig jaar in Nederland namelijk een diploma heeft in het hoger onderwijs. Bij de mannen is dat 38 procent.

Religieuze gemeente

De verklaring voor dit bijzondere verschil ligt volgens Ravestijn aan het feit dat Rhenen een het religieuze gemeente is. Hij ziet hetzelfde resultaat terug in plekken in Zeeland, rond de Veluwe en bij Staphorst. “Oftewel, in landelijk conservatief-christelijke gebieden besluiten jonge vrouwen minder vaak te gaan studeren.”

Door: Nationale Onderwijsgids