Van hotel naar ziekenhuis: studenten hotelschool schrijven handleiding

Studenten van Hotelschool The Hague hebben een complete handleiding geschreven om hoteliers te ondersteunen die mogelijk hun hotel willen om bouwen naar een ziekenhuis ten tijde van crisis. Aanleiding hiervoor is het groot tekort aan ziekenhuisbedden dat zou kunnen ontstaan door een tweede golf van het coronavirus. Dit meldt Hotelschool The Hague.

De manual “Not missiles, but microbes! Are we prepared for a next pandemic? The Medicalisation of Hospitality Properties in times of crisis”, geeft een handreiking van hoe een hotel om te bouwen naar een ziekenhuis of zorginstelling. Het maakt duidelijk waar men op moet letten, welke implicaties de medicalisering van een hotel geeft, op het moment van een crisis alsook erna wanneer er weer een ‘normale’ of ‘bijna-normale’ situatie ontstaat.
 
Aanleiding voor deze manual is de ontstane situatie door het coronavirus. De afgelopen maanden leek een groot tekort aan ziekenhuisbedden te gaan ontstaan. Gelukkig was dit – ternauwernood – niet het geval. Toch is het niet ondenkbaar dat in een tweede coronagolf er extra bedden nodig zijn en er weer een (gedeeltelijke) lockdown volgt. Maar niet alleen het coronavirus, ook wanneer zich vreselijke situaties als in Beirut voordoen, komen ziekenhuizen onder druk te staan en zijn er extra bedden en faciliteiten nodig.
 
Dr. Angelique Lombarts Professor in Hospitality, Happiness and Care – Hotelschool The Hague. “De huidige coronacrisis is ingrijpend en heeft veel impact op ziekenhuizen. Deze manual - opgesteld naar aanleiding van onderzoeksresultaten van onze studenten - is een eerste versie met tips en best practices over de conversie van een hotel naar een ziekenhuis gebaseerd op de ervaringen en kennis van experts uit zowel de gezondheidszorg als de hotellerie, het leger en de vastgoedsector. Elke situatie zal anders zijn en de manual dient dan ook als leidraad.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids