Normal_auto_rijden

Voor jou als ondernemer is het belangrijk om je kennis op peil te houden. Af en toe moet je iets doen om je concurrenten voor te blijven en dus volg je met enige regelmaat een studie of cursus. Dit brengt natuurlijk de vraag met zich mee of je studie- en reiskosten fiscaal aftrekbaar zijn. Hoe lager je winst, hoe minder inkomstenbelasting je betaalt als ondernemer. Hoe zit dat nu eigenlijk en wat zijn belangrijke aandachtspunten bij je keuze voor een bepaalde studie?

Welke regels hanteert de Belastingdienst?

Een groot deel van de zakelijke kosten die je als ondernemer maakt, zijn fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Toch kun je niet lukraak zomaar alles aftrekken als bedrijfskosten. Dit geldt ook voor studie-reiskosten. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen zakelijke investeringen een investering die je doet voor privédoeleinden. Het moet daarom aantoonbaar zijn dat de studie- en reiskosten die je maakt ten goede komen voor je bedrijf of het beroep dat je uitoefent.

Wat krijg je vergoed aan studie- en reiskosten?

Dit brengt je bij de vraag welke kosten je kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. Studiekosten zijn kosten die je maakt om up-to-date te blijven in je vakgebied of branche. Volg je een studie of cursus voor je bedrijf? Studiekosten zijn aftrekbaar van de winst, maar wel met een beperking, namelijk 80 procent. Voordeel hierbij is dat ook je reiskosten aftrekbaar zijn. Ben je in voorbereiding op een andere functie of beroep? Dan zijn studiekosten in je aangifte aftrekbaar van de inkomstenbelasting, maar je reiskosten worden niet vergoed.

Studie-uren meetellen bij je urencriterium

Volg je voor je bedrijf een bepaalde studie in je vakgebied? Dan mag je de gemaakte studie-uren ook meetellen bij je urencriterium van 1.225 uur. Dit verhaal gaat niet op als je een studie volgt in opmaat naar een ander beroep, want het zijn particuliere uren die je maakt om elders aan de slag te gaan.

Maak studie-reiskosten inzichtelijk en aantoonbaar

Volg je voor bedrijfsmatige doeleinden een opleiding of cursus? Maak je studie-reiskosten inzichtelijk voor de Belastingdienst door je facturen en correspondentie te bewaren. Verder is het belangrijk om bonnetjes of overzichten te bewaren van reiskosten die je maakt, bijvoorbeeld met de bus, tram of trein. Via de site van jouw OV-chipkaart kun je eenvoudig overzichten downloaden en bewaren. Reis je met de auto? Zorg dan voor een sluitende kilometerregistratie.