Normal_verkiezingen_stemmen

Een 24-jarige hbo-student is door de politie aangehouden omdat hij Rotterdamse bewoners brieven had gestuurd over de verkiezingen, zogenaamd uit naam van de gemeente. In de brief stond te lezen dat mensen alleen konden stemmen als zij een voldoende haalden op een online test over democratie. De student deed dit voor een onderzoeksproject voor zijn opleiding. Dit melden het AD en de NOS.

De brief is haast niet van echt te onderscheiden. Op de envelop en de brief prijken het logo van de gemeente Rotterdam en dat mag niet. In de brief staat dat een zogenoemde 'stemdrempel' vanaf 2020 landelijk verplicht is. Rotterdammers werden in de brief gevraagd een online test in te vullen met vragen over de democratie. Wie de vragen had ingevuld kreeg een scherm te zien met de mededeling dat de betreffende te weinig kennis zou hebben om te mogen stemmen.

De gemeente deed aangifte en waarschuwde inwoners voor die brief die ten onrechte de indruk wekte dat de gemeente achter de actie zat. Een cyberteam wist de afzender van de brief al snel te traceren. De bijbehorende website met de online test is door de provider uit de lucht gehaald.

De brief en website maken onderdeel uit van een onderzoeksproject voor school. Burgemeester Aboutaleb zegt daarover een email met uitleg te hebben ontvangen van twee studenten. "We zullen nog een hartig woordje met de 'nepperd' spreken', liet de burgemeester weten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids