MBO Raad: nieuw kabinet moet meer doen voor kwetsbare jongeren

De MBO Raad wil dat het nieuwe kabinet het mbo meer mogelijkheden gaat bieden om kwetsbare jongeren te helpen met het vinden van een baan en een plek op de arbeidsmarkt. Daarnaast moet er ook meer ingezet worden op leven lang ontwikkelen. Dit meldt MBO Today.

Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad zegt in een interview met het programma ‘De Barometer’ van RTL-Z dat mbo-scholen zich verantwoordelijk voelen voor jongeren voor wie het minder makkelijk is om mee te komen in de samenleving: “Wij willen graag meer mogelijkheden om deze jongeren na hun studie verder te begeleiden bij het vinden van een volwaardige positie op de arbeidsmarkt. Wij vragen een nieuw kabinet ons daar de mogelijkheden voor te geven.” Hiervoor zullen mbo-scholen per jaar 100 tot 150 miljoen euro extra nodig hebben, zo bleek uit onafhankelijk onderzoek van PwC.

Leven lang ontwikkelen

De MBO Raad wil ook dat een nieuw kabinet zich meer gaat bezig houden met leven lang ontwikkelen. Mbo-scholen staan volgens Tekin klaar om hierin een grote rol te spelen: “We willen graag het permanent leren inhoud geven. Via kortdurende trajecten die leiden tot certificaten. Daarbij kijken we naar de regionale vraag van werkgevers, zodat de juiste werknemers bij de juiste werkgevers terecht kunnen.”

Door: Nationale Onderwijsgids