Normal_studentenkamers

(Novum) - De ChristenUnie wil dat jongeren makkelijker aan een huurwoning kunnen komen. Zo komen studentenkamers en jongerenwoningen sneller beschikbaar. De partij presenteert vrijdag een initiatiefwet om jongerencontracten mogelijk te maken. Dat zijn huurcontracten met een beperkte termijn van vijf jaar. Jongeren blijven nu vaak noodgedwongen langer thuis wonen.

Jonge starters hebben doorgaans na vijf jaar een hoger inkomen, zegt Tweede Kamerlid Carola Schouten. "Binnen deze periode kunnen ze ook hoog genoeg op de wachtlijst komen voor een gewone sociale huurwoning. Met het jongerencontract krijgen ze de mogelijkheid van een tijdelijk huurcontract in ruil voor het sneller krijgen van een woning. Zo wordt de doorstroming bevorderd. Zowel studentenkamers als jongerenwoningen komen sneller beschikbaar voor nieuwe studenten en jonge starters."

Het idee voor jongerencontracten is ontwikkeld in samenwerking de jongerenorganisatie van de ChristenUnie PerspectieF. Het moet gaan gelden voor jongeren van 18 tot 28 jaar.