
Hogeschool Utrecht heeft vandaag de eerste én de derde RAAK Award 2013 gewonnen. De eerste prijs is voor het project NAT-test van het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences & Chemistry. De derde prijs is voor het project TransFysA van de lectoraten Leefstijl en Gezondheid en Product Development and Engineering. De winnaars werden bekendgemaakt in Den Haag tijdens het jaarcongres van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Het RAAK-programma is een regeling om samenwerkingsprojecten tussen hogescholen en werkveld te stimuleren, uitgevoerd door SIA en beschikbaar gesteld door het ministerie van OCW.
De NAT-test is een alternatieve testbatterij voor de veiligheid en werking van natuurlijke stoffen.
In het RAAK-PRO project NAT-test wordt onderzocht of het mogelijk is natuurlijke stoffen in een en dezelfde testmethode zowel op veiligheid als op werking te testen, waardoor ze veel sneller beschikbaar komen. De nadruk ligt op testen die als alternatief kunnen dienen voor proefdierexperimenten, en waarvan de uitkomsten direct vertaalbaar zijn naar de mens. De voedingsindustrie is zeer geïnteresseerd in de gezondheidseffecten van natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld bij het voorkomen van obesitas of allergieën. Het project ontvangt de eerste prijs vanwege de hoge kwaliteit van het onderzoek en het grote aantal samenwerkingspartners in de beroepspraktijk.
Het TransFysA-project ontwikkelde de app Talking Touch Screen (TTS) waarmee fysiotherapeuten beter inzicht krijgen in de klachten van hun laaggeletterde patiënten. Fysiotherapeuten gebruiken vaak een vragenlijst tijdens de intake van nieuwe patiënten. Maar slechts 5,6% van de laaggeschoolden kan zo’n vragenlijst volledig invullen. Met de TTS lukt dit 68,8% van de laaggeschoolden. TransFysA krijgt de derde prijs vanwege de grote maatschappelijke betekenis voor laaggeletterden en de duurzame samenwerkingsrelaties.
Het project NAT-TEST staat onder leiding van dr. Raymond Pieters (lector Innovatieve testmethoden bij Hogeschool Utrecht en toxicoloog bij de Universiteit Utrecht) en dr. Cyrille Krul (bijzonder lector Alternatieven voor dierproeven bij Hogeschool Utrecht en programmamanager Vervanging dierproeven bij TNO).
Het project TransFysA staat onder leiding van Harriët Wittink (lector Leefstijl en Gezondheid) en Marlies Welbie (onderzoeker bij het lectoraat Leefstijl en Gezondheid, docent diversiteit bij de opleidingen Fysiotherapie en Oefentherapie Cesar en beleidsmedewerker diversiteit).
© Nationale Onderwijsgids