HILVERSUM - Donderdag vanaf 22.20 uur (Nederland 1) zendt omroep BNN het televisieprogramma ‘It Gets Better’ uit. Zangeres Sanne Hans van Miss Montreal steekt in het programma een jonge stotterende vrouw een hart onder de riem.
In ‘It Gets Better’ zien we een deel uit het leven van beide vrouwen: Sanne Hans (die haar stotteren een plek heeft gegeven) en de 18-jarige studente ChiaMei (die daarmee nog worstelt). Zij begint goed en wel aan haar weg naar makkelijker, vrijer en vloeiender praten. Stottertherapeute Gitte Hartjesveld van Stottercentrum Zutphen ondersteunt haar daarbij.
Presentator Patrick Lodiers volgt in ‘It Gets Better’ samen met BN’ers jonge mensen met een onzekerheid. Zij zijn onzeker over bijvoorbeeld hun uiterlijk, seksuele voorkeur of ziekte. De BN’ ers hebben in hetzelfde schuitje gezeten als de jongeren.
© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres
Als dierenarts kunt u van mij enige fysiologische common sense verwachten en ik hoop daarom ook dat u mijn reactie op "stotteren van ChiaMei" serieus wil bekijken. Stotteren kan ook een psychosomatische aandoening zijn. Hypnotherapie kan hierin goed uitkomst bieden.Er zijn zelfs voorbeelden van totaal spraakherstel. Dat hypnotherapie geen raar gegoochel is bewijst onderzoek op het AMC waar men de werkzaamheid heeft aangetoond bij kinderen lijdend aan PDS (google). Als er interesse bestaat kan ik bemiddelen in het vinden van een geschikte hypnotherapeut. Groet Wouter Meijling
De problemen die luisteraars hebben hebben als ze met iemand die stottert worden geconfronteerd, blijven in dit soort programma's altijd onderbelicht. Ook wordt vaak een onjuist beeld gegeven van acceptatie, zowel door de betrokkene zelf als door de omgeving. Acceptatie is voor de betrokkene géén berusting. Zowel degene die stottert als degenen die het stotteren moeten aanhoren hebben 'Rechten maar ook verantwoordelijkheden" Lees meer op mijn site: https://sites.google.com/site/stotteren/rights-and-responsibilities