Examens aanpassen om druk op scholieren te verlichten een goed idee?

Middelbare scholieren moeten nog even door de zure appel heen bijten, maar het einde komt eraan. Maandag 26 mei is namelijk de laatste dag van de centrale eindexamens. Na vandaag is het duimen voor een goede uitslag. Volgens het Landelijke Actie Komitee Scholieren (LAKS) wordt de uitslag veel te spannend gemaakt. Het eindexamen zou volgens het LAKS dan ook niet voor de helft, maar voor een kwart van het eindcijfer mee moeten tellen. Dat meldt NPO Radio 1. 

Het LAKS vindt het niet van deze tijd dat in drie weken tijd al die toetsen moeten worden afgenomen. En die toetsen wegen net zo zwaar als de laatste drie jaar van de middelbareschooltijd. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont denkt daar anders over. “Af en toe het uiterste van jezelf vergen, zoals later in het leven ook van je zal gebeuren, is niet verkeerd.”

Mentale weerbaarheid 

Wel zou Pont pleiten voor het aanleren van andere vaardigheden. Op de middelbare school zou volgens Pont mentale weerbaarheid centraal moeten staan. “Dat je vanaf je twaalfde je al voorbereidt op de grote, boze buitenwereld.”

Examendruk 

Vicevoorzitter van de VO Raad, Joany Krijt, denkt dat de examendruk niet hoger is dan voorheen. Het centraal examen telt volgens Krijt wel te veel mee ten opzichte van de schoolexamens. Een leerling moet tijdens het centraal examen voor alle vakken bij elkaar gemiddeld een 5,5 staan om te kunnen slagen. Voor de schoolexamens geldt dat niet.

Examens minder belangrijk maken 

Rector op het Amsterdams Lyceum, Tom van Veen, vindt de examenperiode een hele bijzondere tijd. “Scholieren kunnen op dat moment laten zien wat ze waard zijn en daar kan je best trots op zijn. Scholieren zakken tijdens de examens echt niet zomaar door het ijs.”  Daarom zou je de examens wat minder belangrijk moeten maken. Het is namelijk het allerbelangrijkst dat je gelukkig wordt in het leven.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk