HvA ontslaat docent vanwege grensoverschrijdend gedrag

Een docent van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) mag, na een uitspraak van de rechter, ontslagen worden. De hogeschool ontving namelijk meerdere meldingen van grensoverschrijdend gedrag door de docent. De docent is sinds maart 2022 op non-actief gezet. Zes studenten en één collega dienden een klacht tegen de docent in. Met één van de studenten had de docent een seksuele relatie. Volgens de rechtbank is de gedragscode van de HvA nog steeds niet duidelijk genoeg. Dat meldt AT5. 

De docent was sinds 2009 werkzaam bij de HvA en hij gaf les op de faculteit Business en Economie. Begin 2022 hebben meerdere studenten klachten over zijn gedrag ingediend. De klachten kwamen binnen na een aflevering van het YouTube-programma BOOS waarin het ging over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice in januari 2022. 

Verschillende klachten 

De klachten zijn zeer verschillend. Uit het rapport van het onderzoeksbureau blijkt dat sommige studenten het vervelend vonden dat de ‘man op blote voeten door het lokaal liep.’ Ook zijn informele gedrag was een punt van kritiek. De docent knuffelde namelijk meermaals studenten en collega’s. Er kwam een klacht binnen over het feit dat de docent onder werktijd alcohol zou drinken en dat hij aan een student had gevraagd om een foto van haarzelf in ‘haar galajurk’ te sturen. 

Ongewenst 

De docent heeft toegegeven in 2017 een aantal maanden een seksuele relatie te hebben gehad met een studente. De docent geeft wel aan dat het initiatief bij de studente vandaan kwam. De studente weerspreekt dat. De studente geeft namelijk in gesprek met het onderzoeksbureau voor het eerst aan dat ze de seksuele relatie als ongewenst heeft ervaren. 

Niet de eerste keer 

In 2017 was er al een eerder geval van grensoverschrijdend gedrag bij de HvA. Toen oordeelde de rechtbank dat de school 65.000 euro ontslagvergoeding moest betalen aan een docent. De docent was ontslagen nadat hij beschuldigd was van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk