Eindbod werkgevers zwembaden krijgt een nee van FNV-leden

Als het aan de FNV-leden, werkzaam bij de commerciële zwembaden zoals Optisport en Sportfondsen ligt, komt geen handtekening onder het eindbod dat werkgeversorganisatie WiZZ eind december, vrijwel direct na de start van de cao-onderhandelingen, neerlegde. De vakbond heeft de WiZZ opgeroepen om opnieuw om tafel te gaan. Dat meldt de FNV.

Ingrid Koppelman, bestuurder FNV Sport & Bewegen: "We hebben acties voorbereid, de leden staan klaar; maar we hebben vertrouwen dat we eerst in een nieuwe onderhandelingsronde met de werkgevers ook de gewenste stappen kunnen zetten."

Kantelpunt 

Het massale nee van de FNV-leden is zo luid en duidelijk dat er sprake is van een kantelpunt. Koppelman: "Veel zwemonderwijzers zijn er klaar mee, ze vinden het loonbod te laag, en het steekt dat ze minder betaald krijgen dan hun collega’s die hetzelfde werk doen bij gemeentelijke zwembaden. Collega’s vertrekken uit de branche, of naar een beter betalend zwembad. Nieuwe mensen zijn nauwelijks meer bereid tegen het huidige salaris dit verantwoordelijke werk te doen. De liefde voor het vak is groot. Dat ze nu bereid zijn daarvoor op te staan, laat zien dat het water ze aan de lippen staat."

Jaarlijkse enquête 

Voor de FNV is het belangrijk dat de nieuwe cao recht doet aan wat in de toekomst nodig is. In december publiceerde de FNV de resultaten van de jaarlijkse enquête onder werknemers in de sportsector. Het grootste deel (87 procent) van de respondenten werkt bij een zwembad. Meer dan een derde van de respondenten gaf aan dat het inkomen onvoldoende is om van rond te komen. Koppelman: "De FNV wil echte banen met een leefbaar loon. Het werken in een commercieel zwembad voldoet daar steeds vaker niet dan wel aan. We willen graag erkenning dat zwemles onderwijs is, en daarmee ook als onderwijs gewaardeerd wordt. Dat begint bij de juiste inschaling."

Uitdagingen 

De sector staat de komende tijd voor grote uitdagingen. Zoals het vinden en binden van personeel, de nieuwe pensioenwet, maar ook het (terug) krijgen van de rust in de verdeelde branche. Koppelman: "Als grootste vakbond in de zwembaden nemen wij hierin altijd onze verantwoordelijkheid. Maar als er een cao ligt waaronder de handtekening van de FNV ontbreekt, wordt dat heel lastig, om niet te zeggen onmogelijk."

De cao Zwembaden geldt voor zo’n 8.000 werknemers die werken in ongeveer 70 procent van alle zwembaden. Dit zijn vooral de werknemers in commercieel geëxploiteerde zwembaden zoals die van Optisport en Sportfondsen Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids