Lastige keuzes rondom lerarentekort laat het kabinet graag over aan de Kamer

Ministers Dijkgraaf en Wiersma van OCW schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat de huidige maatregelen tegen het lerarentekort goed werken, maar de maatregelen zijn niet voldoende. De algehele aanpak moet worden versneld. De ministers schuiven alleen de lastige keuzes die daarbij horen nog even voor zich uit. Ook laten ze de keuzes aan de Tweede Kamer zelf. Dat meldt ScienceGuide. 

Een mogelijk aanpak van het lerarentekort is het verlagen van de kwaliteitseisen voor lerarenopleidingen en de pabo. Die aanpak is al meerdere malen in de politiek besproken. De kwaliteitseisen worden namelijk gezien als een waarborg voor de kwaliteit van het onderwijs. “De lat moet hoog blijven, zowel voor leraren als de kwaliteit van het onderwijs, voor nu en ook voor de langere termijn.”

Flexibilisering 

Ook het flexibiliseren van de lerarenopleidingen kunnen de doorstroom van nieuwe leraren bevorderen. Uit de Kamerbrief blijkt dat aan flexibilisering ook grenzen zitten. De ministers willen liever geen vormen van flexibilisering toestaan die problematisch kunnen worden als ze op andere plekken in het hoger onderwijs worden ingezet. 

Gespleten pabo 

Uit de brief blijkt ook dat de gespleten pabo blijft. Studenten kunnen naast het reguliere studiepad voor de specialisatie ‘ouder kind’ of ‘jonger kind’ kiezen. Het experiment is afgelopen en heeft tot tevredenheid geleid. 

Selectie aan de poort 

Waar het ene experiment is afgelopen begint er nu een ander experiment. Dat is het experiment met selectie aan de poort. Studenten moesten eerst al toelatingstoetsen halen voordat ze mochten starten aan de pabo, nu hebben ze het gehele studiejaar de tijd om aan die eisen te voldoen. In coronatijd is die maatregel al tot twee keer toe ingezet. Dat leidde ertoe dat vijftien procent van de studenten, die normaal gesproken afvielen, nu wel voldeden aan de toelatingseisen

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk