Nakijken van examens is bij sommige leraren een rommeltje

Leraren in het voortgezet onderwijs geven aan dat het nakijken van de examens een rommeltje is. Ook is er bijna geen controle op leraren die sjoemelen met punten. Net op het moment dat een deel van de middelbare scholieren hét verlossende telefoontje krijgt komt dit nieuws naar buiten. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

Kees Bosman, economieleraar op een havo/vwo-school in Midden-Nederland, moet als tweede corrector de examens van een andere school bekijken. Ook kan hij ingrijpen als er fouten zijn gemaakt tijdens het nakijkwerk. “Dit jaar heb ik weer twee leraren die hun leerlingen zes à zeven punten te veel hebben gegeven bij het nakijken”, vertelt hij. “Die punten zouden het verschil kunnen zijn tussen een voldoende en een onvoldoende.”

Meerkeuzevragen 

Een andere docent uit Mijdrecht geeft aan dat het ook bij andere vakken gebeurt. Zelfs bij het examen Nederlands dat voornamelijk bestaat uit meerkeuzevragen. Op die manier keur je als eerste corrector dingen goed die objectief fout zijn. De eerste corrector pleegt 100 procent fraude hierdoor. 

Bezorgde leraren 

Meerdere bezorgde leraren meldden zich de afgelopen dagen bij De Telegraaf. Er zijn genoeg docenten die de examens netjes nakijken, maar er zijn zeker ook docenten en scholen die hun eigen leerlingen proberen voor te trekken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk