Ondanks lerarentekort weigert meerderheid van de scholen inzet zzp'ers

ZZP’ers worden veelal geweigerd door scholen, en dat terwijl ze hartstikke nuttig zijn om het personeelstekort op te lossen. Scholen zijn echter bang voor naheffingen en boetes als achteraf blijkt dat een zzp’er toch als werknemer wordt gezien. Een deel van de zpp-clubs vindt dit doodzonde. Volgens Roos Wouters van de Werkvereniging zou je een deel van de klassen niet naar huis hoeven sturen als je zzp’ers inzet. Dit meldt BNR.

“Veel docenten werden juist zzp’er omdat ze anders het onderwijs helemaal zouden verlaten.” Als deze groep verplicht wordt om in een loondienst te gaan werken, dan jaag je ze juist uit het onderwijs denkt Wouters.

Zelfontwikkeling 

Ook de oprichter van de website Flexleerkracht.nl, Jan-Willem Duim, is ervan overtuigt dat de inzet van zzp’ers helpt tegen lesuitval en dat docenten vertrekken. “Een vaak gehoord klacht is dat docenten geen tijd krijgen voor zelfontwikkeling. Door zzp’ers in te zetten, geef je ze die ruimte wel, dat houdt docenten in het onderwijs.”

Te duur 

Het argument vanuit de politiek is dat zzp’ers te duur zijn en een deel van de scholen geeft gehoor aan dat argument. Dat ziet ook de PO-Raad. Al zeggen zij wel iets genuanceerder naar dat standpnt te kijken, maar het primair onderwijs is wel één van de sectoren met het hoogste aantal vaste contracten. “Wij vinden dat scholen terughoudend moeten zijn met het inzetten van uitzendkrachten, zzp’ers en payroll-medewerkers. Maar in uitzonderlijke gevallen staat het belang van goed onderwijs voor de leerlingen voorop.”

Door: Nationale Onderwijsgids