Hybride werken is de toekomst blijkt uit onderzoek Morgens, ook in het onderwijs

Adviesbureau Morgens deed deze zomer onderzoek naar werken op afstand. Hoe kijken organisaties naar digitaal werken post-corona? Gaat iedereen dit najaar weer massaal terug naar kantoor? Of worden er andere keuzes gemaakt? 270 respondenten uit de zorg, onderwijs en overheidssectoren hebben aan het onderzoek van Morgens meegedaan. Dit meldt adviesbureau Morgens. 

Het uitvoeren van individuele taken, één-op-één overleg en overleg met externen worden het meest genoemd als werkzaamheden die zich goed lenen om op afstand uit te voeren. Opvallend is dat deze drie werkzaamheden flink hoger scoren dan teamoverleg.

Voordelen en obstakels

Als we kijken naar de voordelen van werken op afstand staat met stip op één minder reistijd, gevolgd door thuis geconcentreerd kunnen werken en efficiëntie van digitale vergaderingen. Naast de voordelen van werken op afstand worden ook obstakels genoemd zoals minder (informeel) contact met collega’s, afnemen van de betrokkenheid bij de organisatie en het vervagen van de werk-privé balans. Dit laatste is opvallend, aangezien een goede werk-privé balans ook vaak wordt aangehaald als voordeel van thuiswerken.

Hybride werken

Het komt erop neer dat het overgrote deel van de respondenten (81 procent) ook in de toekomst gecombineerd thuis en op locatie zal werken. Hybride werken lijkt hiermee de toekomst te worden.

Door: Nationale Onderwijsgids