Rutte ziet nog 'weinig ruimte' voor versoepelingen na 2 maart

Premier Mark Rutte ziet nog "weinig ruimte" voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. "Het ziet er niet hoopvol uit", zegt hij donderdag in de Tweede Kamer. Hij doelt op de oplopende besmettingscijfers, met name van de Britse variant die besmettelijker is dan het al bestaande virus.

"Deskundigen zeggen dat 70 procent van de nieuwe besmettingen met die mutant is", zegt Rutte. Alle modellen wijzen er volgens hem op dat de derde coronagolf eraan komt, zij het iets later dan gedacht. "Het is razend spannend", zegt hij in het debat over de spoedwet over de avondklok. Het straatverbod in de avond en nacht heeft samen met de bezoekregeling van hooguit één persoon per dag een dempend effect, zegt de premier.

De komende dagen is er nog allerlei overleg van deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT), het Veiligheidsberaad van burgemeesters en van het kabinet. Vrijdag is er crisisoverleg met de meest bij de coronacrisis betrokken ministers. Ook zondag komen zij weer bij elkaar in het Catshuis.

Voortgezet onderwijs

Het kabinet maakt komende dinsdag bekend hoe het verder moet na 2 maart. Rutte zegt wel dat er nog wordt gekeken naar het voortgezet onderwijs en of er iets mogelijk is voor de economie. Ook kijkt het kabinet dinsdag of de avondklok van kracht moet blijven tot begin maart.

Door: ANP