Documentaireserie ‘Klassen’ startschot voor landelijk impactprogramma

De veelgeprezen documentaireserie Klassen van omroep HUMAN geeft een gezicht aan de groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs in Nederland. De serie, gemaakt door Sarah Sylbing en Ester Gould, maakt duidelijk dat het niet alleen anders kan, maar ook anders moet. Klassen gaat het land in om met beleidsmakers en onderwijsprofessionals te werken aan het verbeteren van de onderwijskansen van elk kind. Fragmenten uit de serie dienen als startpunt voor gesprek. Wat is de lokale problematiek? Wat werkt er al goed en wat kan beter? Dit meldt HUMAN.

Provinciale meetups & landelijke slotbijeenkomst

Vanaf 27 januari starten de meetups. In iedere provincie gaan lokale aanpakkers in het onderwijs (docenten, schoolleiders, schoolbestuurders, lokale politici en onderwijsondersteuners) met elkaar aan tafel om ervaringen uit te wisselen, oplossingen te bedenken en concrete stappen te zetten. Vaste moderator is ingenieur en universitair docent Hoessein Alkisaei. Alkisaei zet zich al meerdere jaren op diverse manieren in voor mensenrechten en kansengelijkheid. Het programma vindt - als de maatregelen dat toelaten - gelijktijdig online en offline plaats. Alle provinciale oplossingen worden gebundeld en in het voorjaar overhandigd aan de landelijke politiek en landelijke organisaties.

Naast de twaalf georganiseerde provinciale meetups kunnen geïnteresseerden ook een eigen meetup of bijeenkomst organiseren. Meer informatie is te vinden op www.human.nl/klassen/meetups.

Scholenprogramma De Scholen In

Daarnaast gaat Klassen, samen met Stichting LeerKRACHT, de scholen in. Fragmenten uit de serie vormen het startpunt voor een teamgesprek op verschillende basis- en middelbare scholen om van de school een kansengelijkere plek te maken. Wie draagt wat bij? En hoe pakken ze dat het beste op? Het schoolteam stelt ambities vast waarmee ze per direct aan de slag kunnen. Scholen kunnen zich aanmelden via  www.human.nl/descholenin.

Klassen Toolkit

Ook wordt er een Klassen-toolkit ontwikkeld, een handreiking met kennis en praktische tips voor onderwijsprofessionals om (binnen het huidige systeem) kansenongelijkheid in de klas te verminderen. Deze toolkit wordt gemaakt in samenwerking met een groot netwerk van wetenschappers, onderwijsprofessionals en onderwijsorganisaties. De toolkit wordt eind van dit schooljaar gelanceerd en is vanaf dan te vinden op de site van Human.

Over het impactprogramma

Het impactprogramma van de documentaireserie Klassen wordt geproduceerd door Stichting Een van de jongens en HUMAN. Hoofdpartner is de Gelijke Kansen Alliantie – een initiatief van het Ministerie van OCW. Daarnaast wordt samengewerkt met het Humanistisch Verbond, Jeugdeducatiefonds, Jinc, LAKS, Stichting LeerKRACHT, NL2025, NRO, SchoolInfo en Sylbing&Gould.

Het programma wordt gefinancierd door Fonds 21, Gelijke Kansen Alliantie – een initiatief van het Ministerie van OCW – Janivo Stichting, Rabobank Amsterdam, Stichting Kinderpostzegels en VSB Fonds.

Door: Nationale Onderwijsgids