Normal_rechtszaak_hamer_

Het Carmel College in Oldenzaal heeft vorig jaar terecht een docent Geschiedenis de laan uitgestuurd. De school deed dat omdat de leraar racistische uitspraken deed tegenover leerlingen en via social media. De docent vocht zijn ontslag aan maar verloor. Ook het hoger beroep heeft de man nu verloren. De school hoeft de docent niet opnieuw aan te nemen. Ook maakt hij geen aanspraak op een schadevergoeding, zo besliste de rechtbank in Arnhem. Dit meldt Tubantia.

Geschiedenisleraar Michel Letteboer werd vorig jaar september ontslagen, slechts een week nadat hij was aangenomen. Na klachten van leerlingen deed de school onderzoek en ontdekte allerlei agressieve uitlatingen van de man op internet en een betrokkenheid bij de NVU. In een interview met Tubantia ontkende Letteboer stellig racistische uitspraken gedaan te hebben tegenover leerlingen. Ook nam hij afstand van de extreemrechtse ideologie waartoe hij zich eerder aangetrokken voelde. Dat was een verkeerde keuze waar hij nu spijt van heeft, aldus Letteboer.

De rechtbank heeft echter geen boodschap aan zijn spijtbetuiging. "Wat gedaan is, kan niet zonder meer ongedaan worden gemaakt", aldus de rechter. De rechtbank stelde daarbij nadrukkelijk dat het in deze zaak niet ging over de vraag of je als docent extreemrechtse opvattingen mag hebben. De vraag was of Letteboer eerlijk was geweest tijdens zijn sollicitatie en of zijn uitlatingen daarover via social media "te verenigen waren met wat een school van een docent mag verwachten". Dat was niet het geval, oordeelde de rechter. Letteboer mag niet terugkeren naar het Carmel College maar de rechter acht hem niet voorgoed ongeschikt voor het beroep als (geschiedenis)docent op een andere school.

De extreme ideeën van de docent waren bekend bij de school. De man had een jaar voor zijn aanstelling nog stage gelopen op het Carmel College. Bij zijn sollicitatie kwamen die ideeën in de verzamelde informatie over de man echter onvoldoende naar voren waardoor hij toch werd aangenomen. De school heeft de screening van docenten inmiddels aangepast.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids