Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Het Openbaar Ministerie (OM) wil drie leraren en twee badmeesters vervolgen voor de verdrinkingsdood van een 9-jarig meisje tijdens het schoolzwemmen. Advocaat Bram van Roo van Van As Advocaten in Nieuwegein vindt dit te ver gaan. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De advocaat was eerder betrokken bij een vergelijkbare zaak: de verdrinkingsdood van een 7-jarig jongetje tijdens het schoolzwemmen. Dat was in 1998. Het OM sleepte destijds het bestuur van de school waar de jongen leerling was en het zwembad voor de rechter, niet de betrokken badmeesters en leraren. In die zaak zijnde school en het zwembad veroordeeld tot een (voorwaardelijke) boete wegens onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig gedrag. “Menselijkerwijs kun je beter rechtspersonen vervolgen dan een individu, zeker als die in dienst is van een rechtspersoon en geen leiding geeft”, stelt Van Roo in de Leeuwarder Courant.

In de zaak van de verdrinking van het 9-jarig meisje wordt de leraren en de badmeesters grove nalatigheid en dood door schuld ten laste gelegd. Eind augustus gaat de onderzoeksrechter getuigen van het voorval en deskundigen horen. Daarna wordt er definitief besloten of het OM overgaat tot vervolging. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids