Afgelopen schooljaar zaten een kleine 10.000 leerlingen voor kortere of langere tijd thuis. Om het aantal leerlingen dat niet naar school gaat terug te dringen is het belangrijk om het verzuim in beeld te krijgen. Daarom start het basisonderwijs met een digitaal verzuimregister. Dit register helpt om het verzuim in beeld te krijgen en het aantal thuiszitters terug te dringen. Dat meldt Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (lecso).
Een goede registratie leidt tot betrouwbare informatie over het aantal leerlingen dat verzuimt en over de duur van het verzuim. Basisscholen zullen binnenkort starten met het gebruik van het verzuimregister bij DUO om verzuim te melden. Hierdoor kunnen scholen het verzuim sneller melden en is actie eerder mogelijk. Met het verzuimregister komt er een uniforme werkwijze voor het registreren van verzuim. Zo komt de leerling beter in beeld en leidt het ook tot betere informatie op landelijk niveau.
Vanaf 1 januari 2017 zijn scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs verplicht om het leerlingenverzuim te melden via het verzuimregister. Voordat alle basisscholen en speciaal basisonderwijs scholen het register ook moeten gebruiken, wordt hiermee eerst proefgedraaid in een aantal gemeenten vanaf 1 januari 2017.
Op maandag 13 juni is het Thuiszitterspact getekend tijdens de eerste landelijke Thuiszitterstop. Aan deze top namen onder meer wethouders, samenwerkingsverbanden, zorgverleners, scholen, leerplichtambtenaren en ouders deel. Het doel is dat in 2020 geen enkel kind langer dan drie maanden mag thuiszitten zonder een passend aanbod. Voormalig Kinderombudsman Marc Dullaert is aangesteld om de afspraken uit het Thuiszitterspact aan te jagen.
© Nationale Onderwijsgids