Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

De gemeente Amsterdam en de onderwijsinstellingen slaan de handen ineen om burgerschap in het Amsterdamse onderwijs te stimuleren en leraren in staat te stellen met hun leerlingen over lastige onderwerpen te praten. Door de recente aanslagen en ook door het verschijnen van het boekje ‘Twee werelden, twee gezichten’ van Margalith Kleijwegt is er in het Amsterdamse onderwijs een breed gevoel van urgentie om meer aandacht te geven aan burgerschap, of ‘Amsterdammerschap’. Dat meldt gemeente Amsterdam.

Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim: “Het is belangrijk dat jongeren op een positieve manier naar zichzelf en hun plek in Amsterdam kijken, dat ze werken aan hun talenten, zichzelf kunnen zijn en daarbij respect hebben voor hun mede-Amsterdammers, het zogenaamde Amsterdammerschap.’’ Het onderwijs vervult een belangrijke rol om met leerlingen te praten over wat het betekent Amsterdammer te zijn en hoe je met elkaar omgaat in een grote stad als Amsterdam. En ook om met leerlingen lastige onderwerpen te bespreken.

De gemeente heeft daarom samen met de Hogeschool van Amsterdam de dialooggroep ‘Burgerschap’ opgericht. Een groep van 10 docenten uit het mbo, voortgezet onderwijs en primair onderwijs gaan het burgerschapsonderwijs aanjagen. Daarnaast organiseert de Hogeschool van Amsterdam de komende twee jaar nascholing voor docenten en neemt het onderdeel ‘burgerschap’ op in de lerarenopleiding.

Wethouder Kukenheim gaat met andere hoger onderwijsinstellingen in gesprek om soortgelijke afspraken te maken. Ook basisscholen zien het belang van burgerschap in het Onderwijs. Bijna alle basisscholen hebben geld aangevraagd bij de gemeente om projecten die leerlingen kennis laat maken met elkaar en leren om te gaan met de diversiteit in de stad. Komend najaar organiseert de gemeente een conferentie ‘burgerschap in het onderwijs’. De belangrijkste invalshoek is hoe moeilijke thema’s uit zowel de geschiedenis als uit actuele debatten in de klas bespreekbaar worden gemaakt.

Begin dit jaar maakte minister Bussemaker van Onderwijs bekend dat zij wil dat per 1 juli alle mbo-scholen verplicht worden om lessen burgerschap te verzorgen. Leerlingen moeten eenduidig les krijgen in kritisch en verantwoordelijk denken.

© Nationale Onderwijsgids