Logo_unnamed

Tien toptalenten uit het middelbaar onderwijs zijn genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar. Een prijs die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt door de NTR en het Rijksmuseum. De kanshebbers zijn geselecteerd na een bezoek aan hun school door een vakjury onder leiding van schrijfster Nelleke Noordervliet. De winnaar van de titel Geschiedenisleraar 2016 wordt op 29 oktober in het Rijksmuseum bekendgemaakt. Dat meldt NTR.

De zoektocht naar de beste geschiedenisleraar begon in maart van dit jaar. Scholieren, directies en collega’s stuurden op verzoek van Rijksmuseum en NTR meer dan 300 formulieren in waarin ze een docent voordroegen. Leden van de vakjury, bestaande uit vooraanstaande historici en experts uit het onderwijsveld, bezochten na een zorgvuldige selectie twintig docenten op school en woonden hun lessen bij. Ze spraken met collega’s, leerlingen en ze bevroegen de docent. Na een uitgebreid beraad van de voltallige jury is nu de Top 10 bekend. Het zijn volgens de jury allen topkandidaten: zeer bevlogen docenten met uitzonderlijke kwaliteiten.

Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet: “Deze tien zijn het topje van de ijsberg. Daaronder bevindt zich een enorm aantal buitengewoon enthousiaste en vakkundige docenten. Ik zou nu nog wel op school willen zitten om les te krijgen van een van die stimulerende vaklieden! Ik ben onder de indruk van het talent.”

De tien genomineerden zijn:

Ilhan Akyol (Het Stormink - Etty Hillesum Lyceum Deventer)
Betty Baauw (Gymnasium Apeldoorn)
Willy van den Berg (Strabrecht College Geldrop)
Jacob van der Burgh (De Passie Wierden)
Liesbeth Dirks (Schoonhovens College)
Daphne Kevers (Trevianum Sittard)
Fenneke Reinders (De Lindenborg Leek)
Ricardo Schenker (Karel de Grote College Nijmegen)
Jac. van Trier (Odulphuslyceum Tilburg)
Karst van der Velde (Hondsrug College ‘De Marke’ Emmen)

NTR en Rijksmuseum organiseren de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het jaar in samenwerking met VGN, Euroclio, het Nationaal Archief en het Bestuursfonds Hollandse Meesters/Rijksmuseum Fonds.

© Nationale Onderwijsgids