Technische universiteiten gaan samenwerken met PhotonDelta en Optics Netherlands

De technische universiteiten (TU’s) van Delft, Eindhoven en Twente hebben een ‘MasterPlus’-programma samengesteld. Dit hebben de TU’s gedaan met PhotonDelta en Optics Netherlands. Het programma ‘Optica en Fotonica’ zal in september 2024 starten, aldus Engineers Online.

Er zal door de masterspecialisatie een talentenpool gevormd worden voor de optica- en fotonica-industrie. Door de kennis en vaardigheden samen te voegen met de behoeften van de industrie is de verwachting dat het programma hoogopgeleide professionals zal gaan voortbrengen. Dit zal er vervolgens voor gaan zorgen dat de innovatie en groei gestimuleerd wordt. Het programma wordt aangeboden binnen de opleidingen Applied Physics en Electrical Engineering. 

Flexibiliteit

De studenten van de universiteiten hebben de flexibiliteit om de cursussen op verschillende TU locaties te volgen. De universiteiten faciliteren nameljk zelf de trainingen. Tijdens de cursussen wordt er praktijkervaring uit eerste hand aangeboden, maar ook verschillende wetenschappelijk en sociale acitiviteiten. De deelnemende studenten kunnen stages bij toonaangevende bedrijven verwachten, evenals uitdagende projecten. Ook wordt er samengewerkt met gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals SRON en Imec.   

Hoogleraar aan de TU, Andrea Fiore geeft een korte toelichting: “Het MasterPlus-initiatief biedt een diepgaande expertise in optica en fotonica en brengt de studenten in contact met het lokale ecosysteem door middel van industriële stages en andere specifieke trainingen. Het is geen nieuw masterprogramma, maar eerder een master met een ‘plus’, die de carrièremogelijkheden van studenten vergroot en bijdraagt aan de strategische doelen van onze regio.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema