Glazen Radiohuis staat in het teken van taal- en rekenvaardigheden

In Wassenaar heeft ongeveer 7 procent van de inwoners moeite met basisvaardigheden, zoals lezen, schrijven, rekenen en digitaal je weg kunnen vinden. Deze inwoners lopen daardoor tegen allerlei uitdagingen aan. Daarom wordt hiervoor aandacht gevraagd met het Glazen Radiohuis, waar wethouder Ronald Zoutendijk van Wassenaar en wethouder Hans van der Elst van Voorschoten op de eerste dag, woensdag 6 september 2023, te zien en te horen zijn. Dat meldt de gemeente Wassenaar. 

Rond de landelijke Week van Lezen en Schrijven (8 -15 september) wordt met het Glazen Radiohuis in de regio Wassenaar extra aandacht gevraagd voor het belang van het aanpakken van laaggeletterdheid. Dit glazen huis is een initiatief van Stichting Cineac Den Haag in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en staat van 6 tot en met 9 september aan de Dorpsstraat in Zoetermeer. Van buiten kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt. Uitzendingen zijn ook te volgen op Feel Good Radio via kanaal 43 van Ziggo, www.glazenradiohuis.nl en via de ether op DAB+ kanaal 5C en 11B. Elke dag staat een gemeente of een onderwerp centraal. Op woensdag 6 september is er extra aandacht voor Voorschoten en Wassenaar.

Basisvaardigheden 

“Als iemand moeite heeft met basisvaardigheden, wordt het erg lastig om alledaagse dingen te doen. Denk aan het lezen van boeken en brieven, het regelen van betalingen, of het maken van digitale afspraken, bijvoorbeeld bij de huisarts. Daarom is het heel belangrijk om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en te herkennen wanneer iemand hiermee moeite heeft. We streven ernaar dat alle mensen in Wassenaar de kans krijgen om volop deel te nemen aan de samenleving, en dat kinderen een goede kans hebben om succesvol op te groeien”, zegt Ronald Zoutendijk, wethouder Cultuur en Welzijn.

Strijd tegen laaggeletterdheid 

In de strijd tegen laaggeletterdheid trekken de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer samen op. Zij tekenden dit voorjaar de samenwerkingsovereenkomst laaggeletterdheid/WEB 2023-2024. Hierin staat onder meer hoe de gemeenten de taken verdelen, hoe ze overleggen en besluiten nemen en welke financiële middelen ze inzetten. Ook worden er regionale themabijeenkomsten georganiseerd om kennis en ervaring te delen over het herkennen van laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld voor consulenten, maar ook voor vrijwilligers. Daarnaast is afgesproken op welke manier de gemeenten de laaggeletterdheid bestrijden.

Taalhuis 

Inwoners van Wassenaar die willen leren lezen, schrijven, rekenen of computeren, kunnen binnenlopen bij het Taalhuis in de Openbare bibliotheek in Wassenaar aan de Langstraat 40. Hier krijgen zij advies over wat het beste bij hen past: samen lezen in het Taalhuis of een andere mogelijkheid in de buurt. Voor alle taalgerelateerde activiteiten kunnen inwoners in ieder geval terecht in de bibliotheek.

Door: Nationale Onderwijsgids