Lange wachtlijsten voor zwemles normaal na afwijzen Kamermotie

De crisis in zwembadland bereikt een nieuwe fase. Het is niet langer een taboe om te zeggen dat je niet weet of je zwembad open kan blijven. Ook zwemschool De Drie Bergen in Ulvenhout heeft het zwaar. De energiekosten zijn daar ruim drie keer duurder geworden en het spaargeld was al tijdens de coronacrisis verbruikt. Sluiting dreigt voor veel van de ondernemers die afgelopen jaren keihard hebben gewerkt. Dat meldt de NSWZ. 

Afgelopen week probeerde Kamerlid Michiel van Nispen (SP) met een motie in de Kamer de uitspraken van minister Conny Helder te dwarsbomen. Helder gaf aan dat zij niet meer wil en kan doen voor zwembaden en dat sluiting voor kleine en middelgrote zwemscholen en zwembaden een reëel scenario is.

Noodfonds 

Van Nispen probeerde met een motie de Kamer te bewegen, ten behoeve van de vele zwemlesleerlingen. Hij probeerde alles op alles te zetten om te voorkomen dat zwembaden gedwongen moeten sluiten. Denk aan een noodfonds. Helaas is deze motie weggestemd en zijn zwembaden door de Kamer vogelvrij verklaard.

Prijsstijgingen zwemles 

Mensen zijn op de hoogte dat prijzen stijgen, wachtlijsten groeien, en de kans dat een kind voor zijn vijfde een zwemdiploma heeft wordt steeds kleiner. Prijsstijgingen voor zwemles bij commerciële, ongesubsidieerde zwemlesaanbieders verschillen rond de 15 tot 25 procent per maand.

Dit in verhouding tot de baden die behoren tot gemeentelijk vastgoed die commercieel geëxploiteerd worden door commerciële partijen als Optisport, Laco en Sportfondsen, waar de prijzen bijna gelijk blijven. Meer dan honderd euro per maand bij de commerciële partijen tegenover een bedrag rond de vijftig euro per maand bij een gesubsidieerde partij, voert de druk op en is in strijd met de Wet Markt en Overheid.

Wachtlijsten van twee jaar  

Hierdoor is zwemles straks niet meer vanzelfsprekend voor kinderen, en onbetaalbaar voor sommige groepen mensen. Bovendien zullen wachtlijsten van twee jaar normaal worden. Den Haag moet wakker worden en moet opkomen voor de commerciële zwemles, voor het te laat is.

Door: Nationale Onderwijsgids