Zoveelste verdrinking van dit jaar laat zien dat voorlichting anders moet

In Wageningen gebeurde de zoveelste verdrinking van dit jaar. Niet alleen kinderen, maar ook (jong)volwassenen, lopen een hoog risico te verdrinken. Het is de vraag of ze roekeloos of onverantwoordelijk bezig zijn of dat pech en onwetendheid hier ook een rol speelt. Het is aan de media en de maatschappij om samen te werken aan zwemveiligheid. Dat meldt ANP Expert Support. 

In Wageningen geldt zoals op meer plekken een zwemverbod bij vaarroutes. Al snel wordt het onverantwoord genoemd als iemand hier zwemt, gezien het risico op verdrinken groot is. De berichtgeving over verdrinkingen begint routineus te worden.

Afkoelen 

Onwetendheid speelt bij zowel kinderen als volwassenen een rol. Mensen bereiken een kookpunt bij bepaalde temperaturen en willen afkoelen. Door de vele gesloten of beperkt geopende zwembaden valt deze optie af. En het betalen van zeven euro voor een bezoek aan een buitenbad terwijl er water vlakbij is, maakt de keuze een stuk gemakkelijker.

Voorlichting en uitleg met praktijkvoorbeelden 

Wat mist in deze tijd is voorlichting en uitleg met praktijkvoorbeelden. Niet een stoffige professor die iedereen vertelt wat de wetenschappelijke gevaren van water zijn. Maar bekende en vlotte mensen die hun ervaringen delen waar iedereen zich in kan herkennen. Zijn het niet de gevaren in het water bij rivieren of van een mui, dan wel de betekenis van vlaggen van de reddingsbrigade op het strand.

De overheid, maar ook de media, moet hierbij een voorbeeldfunctie nemen en bijdragen aan het delen van kennis. Onder kinderen, maar ook onder volwassenen. Zwemveiligheid doen wij samen, laten wij hier dan ook samen aan werken.

Door: Nationale Onderwijsgids