'Zwemveiligheid kinderen in gevaar als buitenbad in Veghel sluit'

Zwembaden staan onder water en sommige gemeenten zien het niet zitten hier de knip voor te trekken. Hierbij laten ze de verantwoordelijkheid als gemeente en de zwemveiligheid links liggen wat ten koste kan gaan van buitenbaden. Dat meldt ANP Expert Support. 

Er gebeurt veel in de zwembranche. De belangen lijken politiek en commercieel te overheersen daar waar zwembaden van groot maatschappelijk belang zijn.

Gemeente Veghel 

In de gemeente Veghel speelt dat bijvoorbeeld. Nu de exploitatieovereenkomst tussen beheerder Laco en de gemeente Meierijstad deze zomer ophoudt, zitten politiek en belangenverenigingen met hun handen in het haar. Een motie van de partijen HIER en VVD overleefde het niet. Hier speelde geld een grote rol.

Maatschappelijke functie 

De vraag is hoeveel zwemveiligheid waard is. Er moet gestopt worden zwembaden en met nadruk buitenbaden alleen als recreatief te zien. Een zwembad heeft een grote maatschappelijke functie. Na het behalen van een zwemdiploma moeten kinderen kunnen blijven oefenen. Niets is mooier dan dit met 25 graden in een buitenbad te doen.

Zwemveiligheid 

De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid maakt zich extreme zorgen over de mate hoe geld tegenover zwemveiligheid komt te staan. Zwembaden en -scholen hebben de verantwoordelijkheid een kind zwemvaardig te maken. De echte zwemveiligheid komt in de meters daarna en daar komen de ouders kijken. Het is aan de gemeente Meierijstad om dit punt goed mee te nemen voor het te laat is.

Door: Nationale Onderwijsgids