Nieuwe leslocatie GRC zorgt voor nieuwe restauratiespecialisten

In Gelderland is een groot tekort aan vakmensen. Zo’n 17.000 Gelderse monumenten zijn afhankelijk van vakmanschap. Goed opgeleide restauratiespecialisten zijn keihard nodig om ons culturele erfgoed te behouden voor de toekomst. Daarom timmert het Gelders Restauratie Centrum (GRC) in Velp flink aan de weg om vakmanschap te behouden door voldoende restauratiespecialisten op te leiden. Het GRC pakt de actuele thema’s op die urgent zijn voor gespecialiseerde aannemers zoals het werven, opleiden en behouden van goed geschoolde vakmensen en het duurzaam restaureren van monumenten. Op de nieuwe locatie in Velp zijn alle mogelijkheden en middelen aanwezig om nieuwe restauratiespecialisten klaar te stomen voor de toekomst. Dat meldt het GRC.

Op woensdag 1 juni opent het Gelders Restauratie Centrum officieel het nieuwe pand aan de Florijnweg 3 in Velp (industrieterrein de Beemd). Deze locatie heeft volop mogelijkheden om mee te groeien met de toekomstplannen van het GRC. Jan Gersen, directeur GRC: “Dit pand biedt voor de komende jaren voldoende ruimte aan vakmensen in opleiding om zich te ontplooien in het restauratievak. We hebben een werkplaats ingericht met volwaardige machines, er zijn cursuslokalen, een DEMO-ruimte en er zijn overlegplekken.” 

Presentatie van opleidingen en cursussen 

Kom sfeer proeven tijdens de officiële opening van het nieuwe GRC-pand in Velp. Deze opening staat in het teken van leren, ontmoeten en kennis delen. Alle opleidingen en cursussen worden gepresenteerd zoals de MBO 3 BOL/BBL-opleiding Technicus Hout Restauratie (samen met het GraafschapCollege), de opleiding specialist Restauratie Timmeren en Metselen MBO 4 (samen met het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen) en de leergang Leergang Innovatief en Energiezuinig Restaureren (samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen). Daarnaast zijn er demonstraties over infraroodtechnieken, project schilderwerk, de tool Groene Grachten/Monumentenwacht, verduurzamen van monumenten in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Er is volop gelegenheid om nieuwe restauratiespecialisten (studenten) te spreken. 

Een erfgoedopleiding is leuk, interessant, uitdagend en biedt baangarantie. Jan Gersen, directeur GRC: “Monumenten restaureren kan alleen met de beste vakmensen. Wij leiden gekwalificeerde handwerklieden op en stomen ze klaar voor het restauratievak. Onze kracht is dat we praktijkgerichte opleidingen en cursussen op maat bieden voor studenten, zij-instromers en bouwvakmensen. Doordat we flexibel zijn, vinden we altijd een passende oplossing.” Alleen gekwalificeerde vakmensen kunnen monumenten onderhouden en toekomst geven. De creatieve geesten die werken met hun hoofd, handen en hart. 

Restauratievak 

Het Gelders Restauratie Centrum daagt handige, creatieve geesten uit om een restauratieopleiding of cursus te volgen en te kiezen voor het restauratievak. Dit sluit aan bij de ambities van provincie Gelderland: Leve(n)lang Innovatief Gelders Vakmanschap 2.0. Meer weten? Kijk voor het volledige aanbod aan cursussen en opleidingen op geldersrestauratiecentrum.nl

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: GRC