Ook personeelstekort in zwembadbranche, meer waardering voor beroep nodig

De krapte op de arbeidsmarkt is het dagelijks onderwerp van gesprek, ook in de zwembranche. Maar de zwembranche kruipt in een slachtofferrol en dat is verkeerd. Het is juist belangrijk dat samenwerking van de branchepartners en Den Haag meer waardering voor het vak moet creëren. Dat meldt ANP Expert Support. 

De coronacrisis heeft bijna alle sectoren geraakt. Ook de zwembranche is hard geraakt. Mensen die met hart en ziel les gaven zijn nu uitgestroomd naar bijvoorbeeld een kantoorbaan of een andere functie met meer zekerheid.

Zwemles 

Zwemles geven doe je omdat je de kinderen iets wilt leren waar zij de rest van hun leven iets aan hebben. Of dit nu op educatief of recreatief vlak is, zwemles geven heeft het allebei. Maar om mensen weer te enthousiasmeren helpt het niet om in de slachtofferrol te kruipen en te benadrukken hoe weinig mensen er beschikbaar zijn.

Meer waardering 

De prioriteit van de zwembranche moet juist liggen bij de mooie kant van het beroep. Het belang van zwemles mag meer waardering krijgen. Dat mag ook meer uitgesproken worden vanuit de brancheorganisaties en vanuit Den Haag. Als andere mensen dat ook gaan inzien dan zal de markt weer aantrekken. Maar hiervoor moet wel samengewerkt worden; dat is de eerste grote uitdaging.

Door: Nationale Onderwijsgids