Citytrainers 's-Hertogenbosch en Tilburg gaan richting Urban

Veel jongeren konden afgelopen periode niet in sportaccommodaties of jongerencentra terecht voor beweging en ontmoeting. Dit gebeurde de afgelopen twee jaar veelal op straat. Gemeente ’s-Hertogenbosch en Tilburg starten daarom met het opleiden van Citytrainers Urban. Om meer jongeren kennis laten maken met Urban. Dat meldt de gemeente 's-Hertogenbosch. 

Wethouder Ufuk Kâhya van ’s-Hertogenbosch: “Iedere jongere heeft talenten. Of het nou gaat om sport, creativiteit, sociale vaardigheden of vrijwilligerswerk. Afgelopen tijd hebben we gezien dat Urban sporten en kunsten jongeren de kans geven om nieuwe talenten te ontdekken en nieuwe leeftijdsgenoten te ontmoeten. We willen de kracht van Urban bekend maken aan meer jongeren. Hoe mooi is dat als dat kan gebeuren door leeftijdsgenoten?”

Fysieke én mentale gezondheid 

Wethouder sport Tilburg Rolph Dols: “Sport is zoveel meer dan de activiteit zelf. Met het opleiden van Citytrainers Urban investeren we in sportplezier op straat, daar waar het de afgelopen tijd nog wél mogelijk was. En dat levert veel op, voor zowel de trainers als de (jonge) sporters zelf.  Buiten dat sporten gezond is en ervoor zorgt dat je conditie op peil blijft, is het ook een manier om je te uiten, mee te doen in de maatschappij, om contacten op te doen, om je netwerk uit te breiden. En dat draagt bij aan een goede fysieke én de mentale gezondheid. Iets wat jongeren, zeker in deze tijden, ontzettend hard nodig hebben."

Urbancultuur 

Jongeren die deelnemen aan de opleiding Citytrainers Urban volgen een praktische training. Ze leren daarbij onder meer hoe ze een activiteit of event voor andere jongeren kunnen organiseren. Zo maken ze kennis met de urbancultuur. Bijvoorbeeld bij het skatepark waar ze komen, het jongerencentrum waar ze muziek maken of op een broedplaats met street art ateliers. De deelnemers ontwikkelen niet alleen zichzelf, maar gaan als citytrainer ook andere jongeren stimuleren om dat te doen.

Urban is op dit moment de meest populaire subcultuur in Nederland. Het is een veelzijdige wereld waar creativiteit, gelijkheid en respect een grote rol spelen. De manier waarop organisaties in de urban scene omgaan met jongeren en begeleiden is vernieuwend en past goed in de huidige tijd. Met de Citytrainers Urban willen de gemeenten daar een extra impuls aan geven.

Door: Nationale Onderwijsgids