Proef met oordeel twee rijscholen over afrijden start sneller dan verwacht

Er wordt hard gewerkt aan een proef om twee rijscholen te laten bepalen of iemand mag afrijden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om een pilot onder leiding van het ministerie, die wordt uitgevoerd in samenwerking met de branche en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), meldt die laatste partij.

Het plan om twee rijscholen te laten bepalen of iemand mag afrijden was een van de adviezen van een commissie onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer, die in april vorig jaar een rapport uitbracht over het verbeteren van de kwaliteit van de rijscholenbranche. Van het CBR mag het plan zo snel mogelijk worden ingevoerd.

Echt klaar voor rijexamen 

Het CBR wil dat kandidaten op examen komen als zij daar echt klaar voor zijn en daarmee de kans dat zij slagen vergroten, geeft een woordvoerder aan. Dit zou volgens het bureau lukken als in de toekomst twee rijscholen hun goedkeuring geven voordat een leerling zijn rijexamen mag afleggen. "Dus je lest bij rijschool A en als jouw instructeur vindt dat je klaar bent om af te rijden, dan neem je een les bij rijschool B die ook een akkoord moet geven dat je geschikt bent om op te gaan voor een examen. Daarna kan pas een datum worden geprikt voor het rijexamen."

Vrijwillige deelname 

Volgens de woordvoerder van het ministerie wordt volop gewerkt aan het inrichten van de proef, maar is er nog geen rijinstructeur daadwerkelijk collegiaal aan het toetsen. De verwachting is wel dat dit zo snel mogelijk dit jaar gaat gebeuren. Rijinstructeurs kunnen vrijwillig deelnemen aan de pilot. De verwachting is dat de eerste resultaten nog in het eerste kwartaal van dit jaar naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Op basis van de eindresultaten wordt gekeken of en hoe de collegiale toets een vervolg krijgt. Daarbij wijst de woordvoerder erop dat een algemene maatregel van bestuur nodig is om het collegiaal toetsen daadwerkelijk door te voeren.

Door: ANP