Welke films zijn leuk om te bekijken tijdens de extra lange kerstvakantie

Door de lockdown is de kerstvakantie een week eerder begonnen dan oorspronkelijk de bedoeling was. De meeste scholieren hebben daarom nu drie weken vrij. En dan slaat de verveling snel toe. Maar geen zorgen. Wissel een frisse winterwandeling de komende tijd daarom af met een fijne kerstfilm. De Nationale Onderwijsgids helpt je graag met kiezen, want de keuze is enorm! 

The Family Stone (2005, comedy/drama, 6 sterren IMDb, te zien via Amazon Prime) 

In The Family Stone gaat Meredith Morton (Sarah Jessica Parker) voor het eerst de familie van haar vriend Everett Stone (Dermot Mulroney) ontmoeten. Uiteraard tijdens kerst, want de twee zijn uitgenodigd voor het kerstdiner. Meredith valt niet echt in de smaak bij haar schoonfamilie. De Stones doen er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat Everett niet meer verder wil met Meredith. Een gezellige, humoristische kerstfilm voor het hele gezin. En we verklappen één ding: uiteindelijk komt alles goed.

 

The Muppet Christmas Carol (1992, familiefilm, 7 sterren IMDb, te zien via Disney Plus)

Dit is het bekende verhaal over Scrooge, maar dan in een Muppet jasje gestoken. Scrooge is tijdens kerstavond weer eens onaardig tegen iedereen. Uiteindelijk komt hij, met behulp van drie geesten, erachter dat liefde het enige is dat telt. Het verhaal wordt verteld door Gonzo en alle Muppets doen mee. Het Scrooge- verhaal zoals je het nooit eerder zag.

 

Last Christmas (2019, comedy/drama, 6 sterren op IMDb, te zien bij Pathé Thuis)

De jonge Kate (Emilia Clarke) is niet tevreden over haar leven. Niet alleen vanwege de zware periode die ze heeft doorgemaakt. Ze werkt namelijk het hele jaar door in een kerstwinkel als elf en daar wordt ze zat van het constante gerinkel van de belletje aan haar schoenen. Als Tom (Henry Gölding) haar leven binnenloopt en door de muur breekt die Kate om zich heen heeft gebouwd staat er iets moois te gebeuren. De romantische film is een klein beetje gebaseerd op de kersthit 'Last Christmas' van George Michael, ook wordt er een nummer gebruikt dat de zanger vlak voor zijn dood geschreven zou hebben.

 

Home Alone (1990, comedy/familie, 7 sterren IMDb, te zien via Disney Plus)

Hoe kan Home Alone ontbreken in dit lijstje. Voor velen de ultieme kerstfilm. Home Alone behoeft eigenlijk geen introductie, maar voor het geval dat je deze film niet kent: De familie McCalister gaat op kerstvakantie, maar vergeten één belangrijk onderdeel: hun zoon Kevin van 8 jaar oud (gespeeld door Macaulay Culkin). Eenmaal beseffend dat hij alleen thuis is probeert Kevin zich thuis te redden en krijgt hij ook nog bezoek van twee inbrekers die het zwaar te verduren krijgen. 

 

The Nightmare Before Christmas (1993, animatie/familie, 8 sterren IMDb, te zien via Disney Plus)

Als je van regisseur Tim Burton houdt, dan houd je waarschijnlijk ook van deze film. In Halloween Town woont Jack Skellington. Hij is daar de Pompoenkoning, maar hij is inmiddels helemaal uitgekeken op Halloween. Door toeval komt hij terecht in Christmas Town, ziet daar de mooie kersttradities en dat brengt hem op allerlei interessante ideeën. 

 

Frozen (2013, animatie/avontuur, 7 sterren IMDb, te zien via Disney Plus en Amazon Prime)

Deze Disneyfilm gaat misschien niet zozeer over kerst, maar past wel perfect in dit winterse rijtje thuis. Prinses Anna gaat op zoek naar haar zus Elsa, de sneeuwkoningin. Anna hoopt op die manier dat er een einde kan worden gemaakt aan de ijskoude vloek die over het koninkrijk hangt. Tijdens haar avontuur krijgt ze gezelschap van de vrolijke sneeuwpop Olaf. Wie kan er niet Let It Go keihard meezingen?

 

Love Actually (2003, drama/romantiek, 7 sterren IMDb, te zien via Netflix en Videoland)

Ook een kerstfilm die je gezien moet hebben. Deze film volgt het leven van acht Londenaren in de dagen voor kerst. Zo heeft de zus (Emma Thompson) van de nieuwe premier huwelijksproblemen, terwijl de premier (gespeeld door Hugh Grant), zelf verlief wordt op het meisje dat hem dagelijks thee komt brengen. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken en tijdens het rouwproces wordt de stiefzoon tot over zijn oren verlief op een meisje dat op het punt staat te emigreren. Kortom een film voor het hele gezin met ingrediënten voor een perfecte kerstfilm.

En zo zijn er natuurlijk nog honderden kerstfilms te bekijken tijdens deze extra lange kerstvakantie. Op elke streamingsdienst zijn ze te vinden en ook op televisie worden vele kerstfilms uitgezonden. De redactie van de Onderwijsgids wenst jullie in ieder geval hele fijne feestdagen!

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: IMDb, Moviemeter.nl, filmvandaag.nl